„RADNI“ VIKEND U VRTIĆU „HAJDI“

Iako vikend uglavnom podrazumeva slobodno vreme za zaposlene u predškolskoj ustanovi „Naša radost“, ove subote vrata vrtića „Hajdi“ bila su otvorena. Ne zbog rada sa decom, već akcije uređenja jednog dela objekta, u kojoj je, osim majstora, bio angažovan i deo osoblja. Nedavno postavljena, vršilac dužnosti direktora Svetlana Marković, navodi da su realne potrebe ustanove da uredi enterijer u svojim objektima, zbog poboljšanja uslova boravka mališana i izvođenje vaspitno-obrazovnog rada. Ističe da joj je na mestu na kojem se nalazi izuzetno važna komunikacija na svim nivoima, kao i da će pokušati da motiviše kolege i ljude dobre volje na akciju. Prvi korak ka tom cilju već je napravljen, pa su zahvaljujući donatorima, obavljeni prvi u nizu radova.
– Danas se rade spoljašnji zidovi prednjeg dela objekta. Unutra sređujemo i krečimo hodnik, deo stepeništa i međuprostore između radnih soba. Donatori su „Centrodust“ i „Hemolak“ i za njih imam samo reči zahvalnosti. Trudićemo i se da u svim sferama budemo dosledni, i već sada se zahvaljujem svima koji beskompromisno podržavaju vrtić. Svima je potrebno udruživanje, jer samo tako postajemo jači i snažniji, i to je put da zajedničkim snagamo obezbedimo bolje uslove za boravak naše dece u vrtićima – objašnjava Svetlana Marković.
Ovo je, navodi samo početak, radi se ono što zaposleni mogu da realizuju uz pomoć donatora i dobrovoljaca. Kaže da su i pojedini roditelji iskazali inicjativu da se uključe i doprinesu akcijama, tu su i kolege.
-Za neke stvari nam nisu potrebni veliki materijalni resusri, potrebni su ljudski resusri, malo dobre volje i vreme da se nešto preduzme – ističe ona.

Zbog stanja objekata svakako će, kaže, biti potrebno i angažovanje profesionalaca.
-Naši objekti su, to je činjenica, poprilično stari, unutrašnjost vrtića nije na zavidnom nivou. Došlo je do oštećenja zidova, pojave buđi. Uzrok lošeg enterijera i stanja zidova je loša krovna konstrukcija, tako da ćemo se u narednom periodu baviti sanacijom krova. Za takve radove biće potrebna pomoć profesionalaca, to treba da radi neko ko je stručan i neko ko će dati garancije za svoj rad, da bude kvalitetno i dugotrajno. Za ono što ne budemo mogli sami ili uz pomoć donatora, sredstva će obezebediti osnivač, lokalna samouprava, koja ima sluha za naše potrebe – navodi Svetlana Marković.
Po zvanju diplomirani vaspitač, kaže da joj od septembra, od kada je vršilac dužnosti direktora ustanove, zaista nedostaje neposredni kontakt sa decom. Ipak, ističe da će se potruditi da u novoj ulozi bude angažovana kao u radu sa svojom grupom mališana.
-Rukovođenje je kompleksan posao, jako odgovoran, zahteva dobru organizaciju, racionalno raspolaganje resursima, a pre svega obezbeđivanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, u cilju pružanja što veće podrške deci i porordici. Kada se ozbiljno bavimo svojim poslom, a ozbiljno se bavimo, a naročito ako ste u radu sa decom, morate stalno da sagledavate svoju praksu i promišljate o narednim akcijama kojima ćemo unaprediti rad vrtića. Drago mi je da su ljudi prepoznali dobru nameru u cilju poboljšanja uslova za boravak mališana. Kada su uslovi dobri, sigurno će biti zadovoljni i zaposleni i trudićemo se da svima obezbedimo prijatan ambijent – navodi Svetlana Marković.
Predškolska ustanova obuhvata 10 objekata u gradu i vrtiće u 26 seoskih sredina, u kojima svakodnevno oboravi oko 3.000 mališana. Duga je i lista čekanja, ali će i ona biti kraća nakon otvaranja dva nova objekta u gradu, koja će uskoro biti u funkciji.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *