PORTRETI „SUNČANE STRANE ULICE“

U nesvakidašnjoj atmosferi restorana „Grand“ otvorena je samostalna izložba Živana Vanje Panića pod nazivom „Sunčana strana ulice“. Predstavljajući potrete jedanaest Smederevaca, koji su se posebno istakli u oblastima svojih zanimanja, poput muzike, vajarstva, glume, sporta, autor je želeo da dočara duh naših sugrađana.

Izvedbom Ljube Ninkovića, jednog od Smederevaca koji su se našli na fotografijama autora, a zatim i obraćanjem Živana Vanje Panića, izložba je svečano otvorena. Čine je trideset i tri crno-bele fotografije, kako sam autor kaže, nekih manje ili više poznatih Smederevaca.

-Imao sam neki kriterijum po kojem sam birao ljude sa kojima želim da sarađujem. To su ljudi koji su povezani sa mnom, neki na očigledan, neki na totalno čudan način. Fotografije u boji se rade za pare, a crno-bele za dušu – ističe autor izložbe.

Smederevci koji su predstavljeni na fotografijama ističu da na ovu izložbu gledaju kao na povratak rodnom kraju i oživljavanju duha našeg grada. Dodaju i da im je velika čast što su baš oni izabrani da budu na fotografijama Živana Vanje Panića.

-To je u stvari uradio u korist Smederevaca. Ovde su Smederevci koji su se njemu učinili interesantnim. Ima nas i znamo se svi – kaže muzičar Ljuba Ninković.
– Drago mi je što sam tu i što Vanja misli da sam zaslužio da se nađem na njegovim fotografijama. Smederevo je moj rodni grad, tu sam odrastao, tu sam se formirao na mnogo načina što se sada ispoljava i u poslovima koje radim i u onome što pišem. Smederevo je uvek tu. Ovo je neka vrsta vrlo simboličnog, narativnog povratka kući – navodi kreativni strateg Lazar Džamić.
Ovo je šesnaesta samostalna izložba smederevskog autora, koji se umetničkom fotografijom bavi dugi niz godina. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama širom nekadašnje SFRJ, a dobitnik je i brojnih nagrada. Izložba je otvorena do kraja novembra.

M.Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *