OPREZ: VODA NA VEĆINI JAVNIH ČESAMA NIJE ZA PIĆE

Od 23 javne česme na teritoriji Smedereva, na kojima je Zavod za javno zdravlje iz Požarevca kontrolisao kvalitet, samo na šest voda je potpuno ispravna za piće, saopštavaju iz ove zdravstvene ustanove. Prema izveštaju o pregledu vode obavljenom u oktobru, voda je ispravna na javnim česmama Segda, Spomen Saraorci, Jelen Do, u Skobalju, kod crkve u Drugovcu i u Kolarima.
Iako mikrobiloški ispravna, voda je hemijski neispravna na osam česama, uglavnom zbog povećanih koncentracija amonijaka, povećane elektroprovodljivosti ili promenjenog mirisa. To su: javna česma kod zgrade Monopola, u krugu bolnice, zatim, u ulici Filipa Višnjića i kod crkve, kao i u Ralji, Vodnju i spomen česmama u Lugavčini i Osipaonici.
Voda je mikrobiološki neispravna na javnim česmama u Petrijevu i na putu Ralja-Kolari.
Povišene vrednosti nitrata zabeležene su na kaptiranim izvorima ispred pekare (nije precizirano koje), kod staračkog doma i u Suvodolu.
Fizičko-hemijska i bakteriološka neispravnost utvrđena je na četiri kaptirana izvora i arteška bunara: Buline vode, iza pekare (nije precizirano koje), česma u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i u Vučaku.

J.V.

Comments are closed.