„EU PRO“: PROJEKAT „SLAŽEMO SE“

Razvojni program „EU PRO“ objavio je javni poziv „Slažemo se“ za podršku projektima organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih samouprava (LS), koji za cilj imaju unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama iz dva regiona- Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije. Evropska unija će kroz ovaj poziv sa 400.000 evra podržati projekte koji treba da doprinesu smanjenju nejednakosti i diskriminacije, unapređenju međuetničkog razumevanja, kao i pružanju jednakih mogućnosti za svakog pojedinca u ovim zajednicama, saopštavaju iz ove organizacije.
Pravo učešća na konkursu, koji je otvoren do 5. decembra 2018. godine, imaju 32 programske lokalne samouprave i njihove institucije, koje su po Zakonu o lokalnoj samoupravi nacionalno mešovite, kao i organizacije civilnog društva registrovane u jednoj od ovih opština i gradova. One mogu da konkurišu sa projektima koji doprinose unapređenju društveno-ekonomskog položaja ranjivih grupa kroz njihovo ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i drugim osnovnim pravima.
Takođe, projekti mogu da budu fokusirani na unapređenje međuetničkih odnosa i dijaloga kroz ostvarivanje bolje saradnje među različitim etničkim zajednicama, te na podsticanje saradnje među multietničkim lokalnim samoupravama kroz umrežavanje i razmenu iskustava i primera dobre prakse. Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave mogu da konkurišu i sa projekatima koji treba da doprinesu usklađivanju lokalnih politika za nacionalne manjine sa nacionalnim okvirom.
„Evropska unija kroz ove projekte daje podršku stvaranju društva koje je posvećeno dobrobiti svih svojih članova i članica, društva u kome su ljudi zaštićeni od diskriminacije, veruju svojim sugrađanima i institucijama i zajedno rade na boljoj budućnosti za sebe, svoje porodice i svoju zajednicu“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa „EU PRO“, navodi se u saopštenju prosleđenom medijima.
Iznos sredstava koji može da bude odobren za pojedinačni projekat će se kretati u rasponu od 10.000 do 15.000 evra, dok partnerski projekti mogu da dobiju i do 30.000 evra.
Kako bi približio uslove javnog poziva zainteresovanim organizacijama i lokalnim samoupravama, „EU PRO“ će organizovati informativne sesije i to 30. oktobra u Kučevu, 31. oktobra u Boru, 2. novembra u Valjevu, 6. novembra u Sjenici, 7. novembra u Nišu i 8. novembra u Vranju.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *