„ЕУ ПРО“: ПРОЈЕКАТ „СЛАЖЕМО СЕ“

Развојни програм „ЕУ ПРО“ објавио је јавни позив „Слажемо се“ за подршку пројектима организација цивилног друштва (ОЦД) и локалних самоуправа (ЛС), који за циљ имају унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама из два региона- Шумадије и Западне Србије и Јужне и Источне Србије. Европска унија ће кроз овај позив са 400.000 евра подржати пројекте који треба да допринесу смањењу неједнакости и дискриминације, унапређењу међуетничког разумевања, као и пружању једнаких могућности за сваког појединца у овим заједницама, саопштавају из ове организације.
Право учешћа на конкурсу, који је отворен до 5. децембра 2018. године, имају 32 програмске локалне самоуправе и њихове институције, које су по Закону о локалној самоуправи национално мешовите, као и организације цивилног друштва регистроване у једној од ових општина и градова. Оне могу да конкуришу са пројектима који доприносе унапређењу друштвено-економског положаја рањивих група кроз њихово економско оснаживање и побољшање приступа социјалној и здравственој заштити, образовању и другим основним правима.
Такође, пројекти могу да буду фокусирани на унапређење међуетничких односа и дијалога кроз остваривање боље сарадње међу различитим етничким заједницама, те на подстицање сарадње међу мултиетничким локалним самоуправама кроз умрежавање и размену искустава и примера добре праксе. Организације цивилног друштва и локалне самоуправе могу да конкуришу и са пројекатима који треба да допринесу усклађивању локалних политика за националне мањине са националним оквиром.
„Европска унија кроз ове пројекте даје подршку стварању друштва које је посвећено добробити свих својих чланова и чланица, друштва у коме су људи заштићени од дискриминације, верују својим суграђанима и институцијама и заједно раде на бољој будућности за себе, своје породице и своју заједницу“, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма „ЕУ ПРО“, наводи се у саопштењу прослеђеном медијима.
Износ средстава који може да буде одобрен за појединачни пројекат ће се кретати у распону од 10.000 до 15.000 евра, док партнерски пројекти могу да добију и до 30.000 евра.
Како би приближио услове јавног позива заинтересованим организацијама и локалним самоуправама, „ЕУ ПРО“ ће организовати информативне сесије и то 30. октобра у Кучеву, 31. октобра у Бору, 2. новембра у Ваљеву, 6. новембра у Сјеници, 7. новембра у Нишу и 8. новембра у Врању.

СДН

Comments are closed.