PEJZAŽI KOSOVA NA CRTEŽIMA I SLIKAMA

U memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci u toku je izložba beogradske autorke Mine Milosavljević. Izloženi radovi predstavljaju seriju slika i crteža rađenih tehnikom ulje na platnu, lepenci i papiru.

-Na delima su pejzaži sa Kosova, inspirisani utiscima iz tog kraja, prvenstveno doživljajem moćne, bujne plodne i razigrane prirode, koji gorko konstratira doživljaj napuštenosti, zaborava i hladne praznine opustelih prastarih sela predata vremenu. Slike prema tome postaju zbir pomešanih osećanja i raspoloženja nastalih u susretu sa Kosovom: mešaju se radost, tuga, saosećanje, čežnja, gorčina i nada – navodi autorka.

U likovnom  pogledu izrade slika, pažnja je posvećena gestualnom potezu, naizmeničnim burnim, pa umirenim ritmovima i najzad, zagasitim i često ohlađenim bojama, koji u sadejstvu teže da očaraju atmosferu sadržanih melanholičnih emocija i raspoloženja. Serija, kroz različite prikaze pojedinačnih  slika, u totalu oslikava dinamiku nestalnosti i promenljivosti prizora pod uticajem subjektivnog doživljaja: jedan te isti prizor nekad je viđen optimistično, krepko, u jarkim, mediteranskim tonovima, dok već na sledećoj slici isti taj prizor nosi čemernu i teskobnu notu.

-Priroda svojom izdanošću i cikličnošću podseća na propadljivost, ali i na snagu obnavljanja svega što je materijalno, dok moć intuicije, imaginacije, reminiscencije i kontemplacije nad tragovima ljudskih tvorevina i ljudskog života podseća na nepropadljivost i večitost svakog duhovnog traga – objašnjava umetnica.

Mina Milosavljević je rođena u Beogradu 1983. godine, a diplomirala je na odseku za slikarstvo Akademije lepih umetnosti u Beogradu 2010-te godine, u klasi profesora Saše filipovića. Dilpomirala je i na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu 2016-te godine. Član je ULUS-a od 2012-te godine. Nagrađena je stipendijom za godinu dana studiranja na likovnim studijama u SAD-u, na „Grand Valley State University“ u Mičigenu. Učestvovala je na mnogobrojnim likovnim i umetničkim projektima u Italiji, SAD-u, Litvaniji, Gruziji, Bugrskoj, Srbiji i kao autor izlagala širom sveta i Srbije u okviru grupnih izložbi.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *