ЦЗК: ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА КАТАРИНЕ НЕДЕЉКОВИЋ

У оквиру понуде ликовног програма Центра за културу  биће уприличена изложба цртежа уметнице Катарине Недељковић. Изложба ће бити отворена у среду, 10. октобра у Галерији Центра за културу, у 19 сати и 30 минута. Посетиоци ће цртеже моћи да погледају до 20. октобра.

-Ауторка указује на то да опрезно, студиозно и аналитички ради на свом цртежу, као посебној ликовној дисциплини. У строгом епицентру њених цртачких тенденција јесте људска фигура, чија је улога да дочара људско стање свести у данашњем времену. Кроз свој рад говори о нестајању вредности, о елементарној напуштености и губитку индивидуалности, приказујући аспекте живота индивидуе услед друштвених утицаја. Фигуре на цртежима треба да алегоријски и симболички нагоне гледаоца да се са њима идентификује и преиспита сопствено место у друштву, које је у константној кризи на глобалном плану и чије су вредности често изопачене. У раду су утемељени критеријуми коегзистенције, при чему постоји потреба за подстицањем дијалога и стварањем могућности да их посматрач употпуни – наводе организатори у најавном саопштењу.

Катарина Недељковић завршила је средњу Уметничку школу у Нишу. Дипломирала је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, одсек за Примењену уметност, смер зидно сликарство. Мастер студије завршава на истом факултету 2015. године под менторством проф. др Бојана Оташевића. Запослена је на том факултету као асистент у настави на предметима Анатомско цртање, Акт и Цртање и сликање. Докторанд је на Универзитету уметности у Београду, на студијском програму за Дигиталну уметност Интердисциплинарних студија. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2015.године. Руководилац је и члан ликовне секције удружења Алтернативног омладинског центра АЛТОМ од 2015. године. До сада је излагала на 12 самосталних и преко 50 колективних изложби, у земљи и иностранству, а њени радови се налазе у бројним приватним колекцијама. Такође, учесник је у раду 15 ликовних колонија националног и међународног карактера.

СДН

 

 

 

 

 

Comments are closed.