CZK: IZLOŽBA CRTEŽA KATARINE NEDELJKOVIĆ

U okviru ponude likovnog programa Centra za kulturu  biće upriličena izložba crteža umetnice Katarine Nedeljković. Izložba će biti otvorena u sredu, 10. oktobra u Galeriji Centra za kulturu, u 19 sati i 30 minuta. Posetioci će crteže moći da pogledaju do 20. oktobra.

-Autorka ukazuje na to da oprezno, studiozno i analitički radi na svom crtežu, kao posebnoj likovnoj disciplini. U strogom epicentru njenih crtačkih tendencija jeste ljudska figura, čija je uloga da dočara ljudsko stanje svesti u današnjem vremenu. Kroz svoj rad govori o nestajanju vrednosti, o elementarnoj napuštenosti i gubitku individualnosti, prikazujući aspekte života individue usled društvenih uticaja. Figure na crtežima treba da alegorijski i simbolički nagone gledaoca da se sa njima identifikuje i preispita sopstveno mesto u društvu, koje je u konstantnoj krizi na globalnom planu i čije su vrednosti često izopačene. U radu su utemeljeni kriterijumi koegzistencije, pri čemu postoji potreba za podsticanjem dijaloga i stvaranjem mogućnosti da ih posmatrač upotpuni – navode organizatori u najavnom saopštenju.

Katarina Nedeljković završila je srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za Primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo. Master studije završava na istom fakultetu 2015. godine pod mentorstvom prof. dr Bojana Otaševića. Zaposlena je na tom fakultetu kao asistent u nastavi na predmetima Anatomsko crtanje, Akt i Crtanje i slikanje. Doktorand je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na studijskom programu za Digitalnu umetnost Interdisciplinarnih studija. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2015.godine. Rukovodilac je i član likovne sekcije udruženja Alternativnog omladinskog centra ALTOM od 2015. godine. Do sada je izlagala na 12 samostalnih i preko 50 kolektivnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a njeni radovi se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama. Takođe, učesnik je u radu 15 likovnih kolonija nacionalnog i međunarodnog karaktera.

SDN

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *