ZA SMEDEREVO KROZ „EU PRO“ PROGRAME 370.000 EVRA

Od ukupno 12,3 miliona evra, koliko je, putem javnog poziva, namenjeno finansiranju četiri grupe projekata iz programa „EU PRO“, za Smederevo je odobreno 437.017 evra. Od toga, sredstva u iznosu od 372.129 obezbeđuje Evropska unija, dok je ostatak, od 64.888 evra obavezna da obezbedi lokalna samouprava.
Smederevu su odobrena tri porjekta iz pomenutih programa, od kojih se dva odnose na industrijsku zonu, a jedan na razvoj lokalne infrastrukture. U okviru njega, za unapređenje energetske efikasnosti i bezbednosti objekta vrtića „Veseli cvetovi“, gradu je odobreno 72.585 evra, dok će lokalna samouprava obezbediti 12.840 evra. Projekat predviđa rekonstrukciju postojećeg sistema grejanja, ugradnju protivpožarne opreme i kuhinjskih uređaja, što treba da doprinese poboljšanju uslova za boravak i rad 350-oro dece i 38 zaposlenih.
U okviru programa izrade projektno-tehničke dokumentacije, „EU PRO“ će u našem gradu finansirati izradu izvođačkog projekta za izgradnju primarne vodovodne mreže u industrijskoj zoni, i to sa 23.454 evra, dok že 2.606 evra obezbediti lokalna samouprava. U predlogu projekta navedeno je da će njegovom realizacijom biti ostavreni ključni preduslovi vodosnabdevanja, sanitarne i protivpožarne zaštite, što je neophodno za privlačenje novih investitora i razvoj preduzeća koja već posluju na ovoj lokaciji.
Najznačajnija sredstva, u ukupnom iznosu od 325.532 evra, odobrena su u okviru projekta unapređenja poslovne infratsrukture, i to za izgradnju osvetljenja u industrijskom parku. Od ove sume, 276.090 evra obezbeđuje Evropska Unija, dok se lokalna samouprava obavezala da izdvoji 49.442 evra. Projekat predviđa izgradnju dve nove trafostanice koje će povećati kapacitet i omogućiti stabilnu isporuku električne energije preduzećima koja već posluju u zoni, kao i potencijalnim investitorima. Instaliranjem LED osvetljenja, video-nadzora i protivpožarnog sistema, postići će se efikasna upotreba energije i ostvariće se uštede u troškovima održavanja, što će povećati atraktivnost zone kao i interesovanje novih preduzeća za ulaganje, navedeno je u obrazloženju projekta.
U saopštenjima koje je prosleđeno medijima navedeno je da Evropska unija kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačajući konkurentnost i stvarajući uslove za postizanje boljih ekonomskih rezultata.
Inače, aktivnosti „EU PRO“-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

J.V.

Comments are closed.