SIPALA OTROV U KAFU – BILA NEURAČUNLJIVA

Laborantkinja Poljoprivredno-savetodavne stručne službe u Smederevu, Sanja Nikolić (41), osumnjičena da je aprila ove godine otrovala dve osobe sipanjem pesticida u kafu, proglašena je neuračunljivom, potvrđeno je za „Smederevske novine“ u Višem javnom tužilaštvu. Na teret joj se stavlja teško ubistvo u pokušaju i traži psihijatrijsko lečenje u zatvorskoj bolnici.
– Više javno tužilaštvo u Smederevu je u postupku protiv osumnjičene Sanje Nikolić podnelo sudu predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa. Ovo se zahteva zbog postojanja opravdane sumnje da je počinila krivično delo teško ubistvo u pokušaju – rekla je Olivera Milojević, portparolka tužilaštva.
Podsećamo, Nikolićeva je uhapšena u aprilu pod sumnjom da je u kafu, koju su pili zaposleni u Poljoprivredno-stručnoj službi, sipala pesticid metomil, koji spada u otrove prve kategorije. Pošto su istu kafu popila i dvojica klijenata, pozlilo im je, pa su upućeni na lečenje na Vojno-medicinsku akademiju. U tužilaštvu potvrđuju da je istragom dokazana krivica osumnjičene, jer su pronađeni tragovi otrova na rukavici, na kojoj je nađen i DNK osumnjičene i utvrđeno je da je koncentracija pesticida bila smrtonosna.
Veštačenjem na zahtev tužilaštva utvrđeno je i da je Sanja u trenutku izvršenja krivičnog dela bila neuračunljiva.
– Tim stručnjaka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu obavio je psihijatrijsko veštačenje duševnog zdravlja, uračunljivosti i procesne sposobnosti osumnjičene, i utvrdio da su njena „sposobnost shvatanja dela i mogućnost upravljanja postupcima bile isključene“ – kažu u tužilaštvu.
Sada o predlogu tužilaštva treba da se izjasni Viši sud u Smederevu, koji nakon iznošenja dokaza i saslušanja veštaka i svedoka, treba da utvrdi da li je osumnjičena i izvršila krivično delo koje joj se stavlja na teret.

J.V.

Comments are closed.