СИПАЛА ОТРОВ У КАФУ – БИЛА НЕУРАЧУНЉИВА

Лаборанткиња Пољопривредно-саветодавне стручне службе у Смедереву, Сања Николић (41), осумњичена да је априла ове године отровала две особе сипањем пестицида у кафу, проглашена је неурачунљивом, потврђено је за „Смедеревске новине“ у Вишем јавном тужилаштву. На терет јој се ставља тешко убиство у покушају и тражи психијатријско лечење у затворској болници.
– Више јавно тужилаштво у Смедереву је у поступку против осумњичене Сање Николић поднело суду предлог за изрицање мере безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи затвореног типа. Ово се захтева због постојања оправдане сумње да је починила кривично дело тешко убиство у покушају – рекла је Оливера Милојевић, портпаролка тужилаштва.
Подсећамо, Николићева је ухапшена у априлу под сумњом да је у кафу, коју су пили запослени у Пољопривредно-стручној служби, сипала пестицид метомил, који спада у отрове прве категорије. Пошто су исту кафу попила и двојица клијената, позлило им је, па су упућени на лечење на Војно-медицинску академију. У тужилаштву потврђују да је истрагом доказана кривица осумњичене, јер су пронађени трагови отрова на рукавици, на којој је нађен и ДНК осумњичене и утврђено је да је концентрација пестицида била смртоносна.
Вештачењем на захтев тужилаштва утврђено је и да је Сања у тренутку извршења кривичног дела била неурачунљива.
– Тим стручњака Управе за извршење кривичних санкција Специјалне затворске болнице у Београду обавио је психијатријско вештачење душевног здравља, урачунљивости и процесне способности осумњичене, и утврдио да су њена „способност схватања дела и могућност управљања поступцима биле искључене“ – кажу у тужилаштву.
Сада о предлогу тужилаштва треба да се изјасни Виши суд у Смедереву, који након изношења доказа и саслушања вештака и сведока, треба да утврди да ли је осумњичена и извршила кривично дело које јој се ставља на терет.

Ј.В.

Comments are closed.