NAUČNI SKUP: „SMEDEREVSKI KRAJ I PODUNAVLJE KROZ ISTORIJU“

Istorijski arhiv u Smederevu i Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 5. i 6. oktobra, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, organizuju naučni skup pod nazivom „Smederevski kraj i Podunavlje kroz istoriju“.

-Sledeći ranije postavljen cilj da se okupljanja stručnjaka koja u centar proučavanja stavljaju smederevski kraj održavaju bijenalno, skup se organizuje ove godine. Težeći proširenju oblasti proučavanja i postavljanju ovog dešavanja u sam vrh konferencija na republičkom nivou, ovogodišnja tema kao fokus naučnih istraživanja podrazumeva teritoriju grada Smedereva sa okolinom, dok Podunavlje predstavlja širu odrednicu u poredbenom kontekstu i upućuje na multidisciplinarnost i proširenje okvira u vremenskom i teritorijalnom smislu u odnosu na prethodni naučni skup. Svoja istraživanja, koja ćemo u celosti objaviti u Zborniku radova 2019. godine, autori su usmerili ka oblastima društveno-humanističkih nauka: istoriji, istoriji umetnosti, arheologiji, etnologiji i srpskom jeziku i književnosti – saopštavaju organizatori u najavnom saopštenju.

Podsećaju da je, suočavajući se sa činjenicom da su zavičajna istorija i kulturno nasleđe nedovoljno istraženi, kao i sa potrebom promovisanja visokih standarda u naučno-istraživačkom radu, Istorijski arhiv u Smederevu 2016. godine organizovao naučni skup „Smederevski kraj 1918-1941“, čiji je krajnji rezultat bilo štampano izdanje Zbornika radova 2017. godine. Šesnaest stručnih članaka, kako mladih autora, tako i eminentnih istraživača, na taj način je postalo dostupno naučnoj i široj javnosti i upotpunilo je znanje o istoriji i istoriji umetnosti smederevskog kraja nedovoljno istraženog Međuratnog perioda.

Svečano otvaranje skupa, najavljuju iz Istorijskog arhiva, zakazano je za petak, 5. oktobar, u 10 časova.

J.V.

 

Comments are closed.