“BITKA NACIJA” NAREDNOG MAJA U SMEDEREVU

Nakon Praga, Barselone i Rima, kao pobednik u konkurenciji sa Sankt Peterburgom, grad Smederevo izabran je za domaćina desetog, jubilarnog Svetskog prvenstva u viteškim borbama, koje će biti održano od 2. do 5. maja naredne godine.

Nesvakidašnju manifestaciju grad organizuje sa Međunarodnim udruženjem za istorijsku srednjovekovnu borbu i udruženjem “Beli orlovi” koje je inicijator najvećeg viteškog festivala u manastiru Manasija kod Despotovca. Svi se nadaju spektaklu u Tvrđavi, koji će doprineti promociji Srbije i našeg grada širom sveta.
-Nisam očekivala da u tako velikoj konkurenciji, gde su bile mnoge zemlje sveta, pa i Rusija, na kraju pobede Srbija i Smederevo. To je veliki trenutak za našu zemlju i naš grad, veliki izazov i velika odgovornost. Mislim da nikada do sada grad Smederevo nije organizovao svetsko prvenstvo, ovoga puta pokazaćemo celom svetu da smo sposobni da jednu takvu manifestaciju dobro organizujemo – rekla je gradonačelnica Jasna Avramović.

Osim promocije viteštva, tradicije i istorije, cilj organizatora jeste i sportsko takmičenje u pravom smislu te reči, te se zaljubljenici u ovaj sport ozbiljno pripremaju za “Bitku nacija”.
-Naše udruženje je formiralo veoma jasna pravila ponašanja za članove koji se bave ovom vrstom sporta. Naši članovi vode računa o autentuičnosti, ali i o bezbednosti i poštovanju pravila borbe. Sportisti koji se bave ovom disciplinom imaju autentičnu opremu, u duhu one koju su koristili srednjovekovni ratnici. Članovi se bore u timu i u duelima. Najpopularnije su grupne borbe, a pobednik je ona grupa koja poslednja ostane na bojnom polju. U cilju ostvarenja pobede dozvoljeno je koristiti punu snagu, baš kako se radilo u srednjem veku. Vrhunac rada našeg udruženja i ove vrste sportskog borenja jeste baš “Bitka nacija” – Svetski šampionat u viteškom borenju na kojem se bore najbolji predstavnici svojih nacija, pažljivo selektirani najbolji borci – objasnio je Eduard Eme, predsednik Međunarodnog udruženja za istorijsku srednjovekovnu borbu.

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, održanom u zamku pored Rima, bilo je više od 800 boraca i oko 1000 pratećih posetilaca.
-Osnovna naša misija jeste promovisanje Srbije. Smederevo je veliki grad i zaslužuje da, sa ovakvom tvrđavom, koja je reprezentativna za ceo svet, privuče pažnju. Očekujemo da će naredne godine uživo prenos raditi svih 60-70 učesnika samita, sve zemlje sveta. To je veliki uspeh za Srbiju, da promovišemo srednjovekovni turizam i borbe i Smederevo će biti u svim člancima koji se bave ovom temom. Nadam se da ćemo imati vremena da napravimo vrhunski spektakl – rekao je Vladimir Blagojević, direktor “Just out” festivala u manastiru Manasija i suorganizator “Bitke nacija”.

“Bitka nacija” nije samo sportski turnir, već događaj koji uključuje srednjovekovni kulturni program istorijske muzike i plesa, promociju tradicionalnih zanata, srednjovekovni sajam sa zanatskim proizvodima napravljenim kroz autentične srednjovekovne tehnike. Ceo program tokom trajanja manifestacije obuhvatiće aktivnosti ne samo u Tvrđavi, već i na gradskom trgu i u Muzeju.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *