CZK: ETIKA JAPANSKIH BORILAČKIH VEŠTINA

„Etika japanskih borilačkih veština: usponi i padovi“ tema je tribine koju Centar za kulturu organizuje u okviru obrazovnog programa u utorak, 2. oktobra, u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati.

-U svojim počecima japanske borilačke veštine za cilj su imale pobedu nad protivnikom po svaku cenu – džiu džica i kenđucu brutalne su ratničke veštine samuraja. Modernizacija je došla osnivanjem džudoa, a zatim karatea i aikidoa. Ove moderne borilačke veštine u sebi imaju kompleksnu i istančanu etiku koju je svaki njihov poklonik dužan da primenjuje. U borbi, majstor tih veština, trebalo bi da nastoji da protivnika pobedi, ali bez drastičnih posledica po njega – navode organizatori u najavnom saopštenju.

Program će posetioce suočiti sa pitanjima gde je ova etika danas, da li majstori ovih veština nastoje da primenjuju i neguju etičke principe koje su im zadali veliki osnivači, kao što su Džigoro Kano, Ginčin Funakoši i Morihei Uešiba, kao i kakva je etika novih borilačkih veština poput realnog aikidoa ili krav mage.

Uvodno predavanje održaće Nikola Mijatov, majstor džudoa, džiu džice i hapkidoa, trener borilačkih sportova i istoričar, a potom će kroz komunikaciju sa gostom zainteresovani moći da se bave mogućim odgovorima.

Ulaz na tribinu je slobodan.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *