NEDELJA „PRAVA JAVNOSTI DA ZNA“ I U SMEDEREVU

U „Nedelji prava javnosti da zna“, koja se prvi put obeležava u Srbiji, u nekoliko gradova, među kojima je i Smederevo, održana je ulična akcija „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“. Cilj je bio da se građanima ukaže na važnost Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je u primeni više od deset godina, a za čije mogućnosti, pokazalo se, oni nisu previše zainteresovani. Takođe, namera je da se skrene pažnja na najavljene izmene ovog zakona, kojima će, kako tvrdi jedan broj organizacija civilnog društva, biti ograničen pristup podacima koji se odnose na rad dela preduzeća koji raspolažu javnom imovinom.
I u Smederevu su građani, posredstvom Deda Mraza, imali priliku da pošalju pisma u kojima su tražili informacije od državnih organa, a najveći broj njih odnosio se na netransprentan rad lokalnih institucija i nosilaca vlasti. Smederevci su naglasili zabrinutost zbog nedostatka informacija o načinu zapošljavanja novih kadrova, uređenju zdravstvenih objekata, asfaltiranju saobraćajnica u prigradskim naseljima…
-Trebalo bi da prvenstveno znamo gde odlaze pare iz budžeta, ko ih i kako troši. Jako bih bila zahvalna ako bi postojala mogućnost da bar imamo jedan relevantan, konkretan i jasan odgovor – kaže sugrađanka Svetlana Nikolić.
Prtedložene izmene zakona mogu se odraziti i na transparentnost rada lokalnih samouprava kažu organizatori akcije.
-Do sada su građani mogli da dođu do informacija kako novcem raspolažu javna preduzeća i društva kapitala, novim izmenama to će biti sprečeno, ta pravna lica će biti izuzeta iz primene zakona. Isto će biti i ako lokalna samouprava organizuje svoje aktivnosti preko društva kapitala, pa na taj način razne stvari koje su u domenu njenog rada mogu da budu izuzete veštim manipulacijama, koje će ove izmene da omoguće – kaže Novak Pešić iz „Crte“, koja je organizator akcije.
Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje „Srbija do informacija” ulična akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” održana je u Prijepolju, Užicu i Valjevu, a poslednjeg dana biće održana i u Somboru. Nedelja prava javnosti da zna završava se u petak 28. septembra obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“.

J.V.

Komentari za “NEDELJA „PRAVA JAVNOSTI DA ZNA“ I U SMEDEREVU

  • 29. septembra 2018. at 02:13
    Permalink

    KOJE PRAVO? KOJA JAVNOST!? U SMEDEREVU ???

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *