„NEDELJA PRAVA JAVNOSTI DA ZNA“ I U SMEDEREVU

Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ u Srbiji počinje u ponedeljak 24. septembra, a završava se u petak 28. septembra obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“.
Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.
Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje „Srbija do informacija“, na glavnom gradskom trgu u Smederevu će u četvrtak, 27. septembra, od 11 do 13 časova, biti organizovana ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”. Tokom akcije će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.
Organizatori podsećaju da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. „Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“ – navode organizatori.
Ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“ biće održane i u
Prijepolju, Užicu, Valjevu i Somboru.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *