„НЕДЕЉА ПРАВА ЈАВНОСТИ ДА ЗНА“ И У СМЕДЕРЕВУ

Прва „Недеља права јавности да зна“ у Србији почиње у понедељак 24. септембра, а завршава се у петак 28. септембра обележавањем „Међународног дана права јавности да зна“.
Право јавности да зна је веома важно право које кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја омогућава свим грађанима да имају увид у рад јавних институција које се финансирају њиховим новцем. Овај Закон омогућио је да сазнамо многе чињенице од јавног интереса које би остале сакривене од очију јавности.
Са циљем информисања грађана о овом важном праву у оквиру кампање „Србија до информација“, на главном градском тргу у Смедереву ће у четвртак, 27. септембра, од 11 до 13 часова, бити организована улична акција под називом “Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?”. Током акције ће грађани моћи да преко Деда Мраза пошаљу писмо у којем ће тражити одређене информације од јавног значаја.
Организатори подсећају да Нацрт измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који је током пролећа представило Министарство државне управе и локалне самоуправе, указује на намеру државе да јавности отежа увид у рад јавних институција. „Од грађана се очекује да плаћају и да не питају како се троши њихов новац“ – наводе организатори.
Уличне акције под називом „Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?“ биће одржане и у
Пријепољу, Ужицу, Ваљеву и Сомбору.

Ј.В.

Comments are closed.