„NEDELJA ISTRAŽIVAČA“ U SMEDEREVU

Ovog septembra Grad Smederevo biće prvi put na mapi evropskih gradova koji promovišu nauku. Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u okviru projekta ,,ReFocus 2.0″, u saradnji sa Muzejom, Narodnom bibliotekom i Centrom za promociju nauke Beograd, biće domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Smedereva i okoline od 24. do 29. septembra 2018. godine, saopštavaju organizatori.

U Smederevu će „Nedelju istraživača“ od 24. do 29. septembra obeležiti bogat i raznovrstan program na nekoliko lokacija – u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Muzeju, Narodnoj biblioteci i na gradskom trgu.

Velika završnica nedelje posvećene nauci planirana je za petak, 28. septembra, na gradskom trgu, od 17.00 do 22.00 časa, a biće održan niz radionica i ogleda namenjenih ljubiteljima nauke svih uzrasta.

Pored radionica i ogleda posvećenih kulturnom nasleđu Smedereva, koje su pripremili učitelji i nastavnici smederevskih škola sa svojim učenicima u okviru projekta ,,ReFocus 2.0″ (radionice:  „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“, „Izmaštaj svoju Kemzu“, „Od kakvih materijala je naša kulturna baština“, „Smederevo u slici“, „Moda na despotovom dvoru“ i „Pogled na Smederevo kroz balon“), gosti Smedereva u „Noći istraživača“ biće i istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu koji će u okviru projekta „SCIMFONICOM“ na gradskom trgu otkriti tajne nauke na radionicama „Kinetički pesak“, „Ferofluid“, „Izolujte DNK“, „Kvasac“ i „Zdravi bili – živeli laktobacili“.

Program se završava u subotu kada će predavači sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu srednjoškolcima održati predavanja o kulturnom nasleđu u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

Evropska ,,Noć istraživača“ je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru. Ove godine ,,Noć istraživača“ će se održati u petak 28. septembra u preko 250 evropskih gradova. ,,Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Kroz ovogodišnji slogan „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“ na svim punktovima dozivaće vas nauka. Kulturno nasleđe je tema ovogodišnje evropske manifestacije posvećene nauci. Put do naučnog petka menja fokus i promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa.

SDN

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *