CZK: NEDELJA KINESKOG FILMA

U Centru za kulturu će od 18. do 22. septembra, tokom nedelje kineskog filma, biti organizovano pet besplatnih projekcija ostvarenja savremene kineske produkcije, najavljuju iz ove ustanove.

Prvi od filmova koji će biti prikazan 18. septembra  je „Tigrovi na šinama“ iz 2016-te godine, žanrovski spoj akcije, komedije i ratnog filma, sa popularnim Džekijem Čenom u glavnoj ulozi. Filmska priča vodi nas u 1941. godinu, kada jedan radnik na železnici okuplja ekipu boraca za slobodu i zajedno sa njima se suprostavlja Japanacima. U sukobima kradu hranu od Japanaca i daju je siromašnima.

Film „U trci za ljubav“, snimljen 2016. godine, na programu je 19. septembra. Prikazuje pet ljubavnih priča, čija se radnja odigrava u Japanu, SAD, Norveškoj, Turskoj, i na ostrvu Sajpan. Delo je pet kineskih režisera, koji su kroz pet različitih priča pokušali da dočaraju svoje viđenje ljubavi, i da nas podsete da se ljubav javlja u različitim oblicima.

Narednog dana publiku očekuje projekcija filma „Vučji totem“ iz 2015. godine. Centralni lik je mladi intelektualac iz Pekinga, Čen DŽen, koji odlazi u udaljene mongolske stepe da živi sa nomadima, gde otkriva drevnu sinergiju životinja, koje oni čuvaju, i divljih vukova koji lutaju nepreglednim ravnicama. Čen prisvaja mladunče vuka koga spasava od sigurne smrti. Međutim, kad odjek promena stigne u stepe noseći sa sobom duh modernog doba, krhka ravnoteža između ljudi i vukova biva narušena.

Film „12 građana“, takođe iz 2015-te godine, snimljen po uzoru na hit iz 1957. godine, „Dvanaestorica gnevnih“, na programu je 21. septembra. Dvanaest građana imaju zadatak da se pretvaraju da su članovi porote u zamišljenom slučaju koji su osmislili studenti Pravnog fakulteta. ,,Porota” treba da odluči o sudbini mladića optuženog za ubistvo svog oca. Njihovo preispitivanje svih činjenica i dokaza polako dovodi do sukoba među članovima ,,porote”.

Animirani film „Kralj majmuna: Povratak heroja“ iz 2016-te godine, koji će 22. septembra zatvoriti nedelju kineskog filma, prikazuje kralja majmuna, koji se vezuje za kinesku mitologiju i herojske legende u borbi protiv zlih sila. Glavni karakter prikazan je kroz ljudske osobine i budističku filozofiju. Za razliku od tradicionalnih animacija kralja majmuna, ovaj najnoviji animirani film namenjen je svim generacijama.

Svaka od projekcija počinje u 20 sati u Bioskopskoj dvorani, osim projekcije animiranog filma „Kralj majmuna: Povratak heroja“ koji će biti prikazivan sa početkom u 16 sati. Svi filmovi biće prikazivani sa srpskim titlom, a revija se organizuje u saradnji sa Institutom Konfucije iz Beograda, saopštavaju organizatori.

SDN

 

 

Comments are closed.