NOVI SPORT U SMEDEREVU

 

„Kangoo Jumps“ – rekreacija i zabava
Smederevo je jedan od svega petnaest gradova u Srbiji, u kojima, od nedavno, određena grupa ljudi . uglavnom dama, trenira sasvim novi sport – kangu džamps (Kangoo Jumps), u prevodu, kengurski skokovi. Reč je o, do sada, kod nas neviđenom vidu rekreacije.
– Ovo je posebna vrsta fitnesa, putem koje vrlo brzo može da se dođe do lepog izgleda, a prevashodno, do dobrog zdravlja. Samo nekoliko nas u Srbiji se bavi ovom vrstom fitnesa, a novina je kod nas stigla preko Subotice, gde je osnovan prvi klub. Hit je svuda u svetu i nešto sasvim egzotično. To nije ni „zumba“, niti aerobik, već je tajna u specijalnoj obući, koja je najpre služila za oporavak sportista, posle komplikovanih povreda, ali i rekreativci, pa i oni koji nemaju ikakve veze sa sportom, na ovaj način mogu lako da dođu bolje kondicije, a i da se reše viška kilograma. Cipele liče na skijaške „pancerice“, ali imaju elastični đon, napravljen od posebnih opruga. One ublažavaju opterećenje zglobova, samim tim i bol kod povređenih profesionalnih sportista, ali olakšavaju rad i rekreativcima. Ima ih u svim veličinama, a kangu džampsom mogu da se bave svi, bez obzira na starosnu dob ili pol, osim trudnica – objašnjava instruktorka i osnivač kluba „Kangoo SD Jumps“ Marija Maksimović.
Ona kaže da je osnovna prednost ovog vida rekreacije to što ona nije ograničena na određeni prostor. Specijalna obuća može da se koristi, kako u Sali, tako i na ulici ili plaži. Trčanje ili kretanje u skokovima, efekat je isti. Cipele su teške oko dva kilograma, tako da su od velike koristi i kod vežbi za trbušne mišiće. Trenira se uz muziku, tako da to nije samo fizička rekreacija i rehabilitacija, već i zabava.
Javnu promociju, kangu džamps će imati na ovogodišnjoj Smederevskoj jeseni, jer će protagonisti ovog sporta biti deo tradicionalnog defilea.
– U godini dana postojanja našeg kluba, gostovali smo u Subotici, Pančevu, Somboru i drugim mestima u kojima postoje slični klubovi. Smederevska jesen je idealna prilika da svojim kolegama i prijateljima uzvratimo gostoprimstvo, kao i da zajedno promovišemo ovo čime se bavimo. Njihova ideja je bila da zajedničku promociju napravimo u Tvrđavi, bez posebnog povoda, ali ja sam želela da to bude baš za „Smederevsku jesen“, kako bi naši gosti mogli da osete duh festivala. Pored učešća u defileu dobili smo i nekoliko minuta na sceni na trgu, tako da će veći broj naših sugrađana moći da se upozna sa sasvim novim vidom rekreacije. Na tome sam zahvalna odrganizatorima Smederevske jeseni – zaključuje Marija Maksimović.

B. Kostić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *