НОВИ СПОРТ У СМЕДЕРЕВУ

 

„Kangoo Jumps“ – рекреација и забава
Смедерево је један од свега петнаест градова у Србији, у којима, од недавно, одређена група људи . углавном дама, тренира сасвим нови спорт – кангу џампс (Kangoo Jumps), у преводу, кенгурски скокови. Реч је о, до сада, код нас невиђеном виду рекреације.
– Ово је посебна врста фитнеса, путем које врло брзо може да се дође до лепог изгледа, а превасходно, до доброг здравља. Само неколико нас у Србији се бави овом врстом фитнеса, а новина је код нас стигла преко Суботице, где је основан први клуб. Хит је свуда у свету и нешто сасвим егзотично. То није ни „зумба“, нити аеробик, већ је тајна у специјалној обући, која је најпре служила за опоравак спортиста, после компликованих повреда, али и рекреативци, па и они који немају икакве везе са спортом, на овај начин могу лако да дођу боље кондиције, а и да се реше вишка килограма. Ципеле личе на скијашке „панцерице“, али имају еластични ђон, направљен од посебних опруга. Оне ублажавају оптерећење зглобова, самим тим и бол код повређених професионалних спортиста, али олакшавају рад и рекреативцима. Има их у свим величинама, а кангу џампсом могу да се баве сви, без обзира на старосну доб или пол, осим трудница – објашњава инструкторка и оснивач клуба „Kangoo SD Jumps“ Марија Максимовић.
Она каже да је основна предност овог вида рекреације то што она није ограничена на одређени простор. Специјална обућа може да се користи, како у Сали, тако и на улици или плажи. Трчање или кретање у скоковима, ефекат је исти. Ципеле су тешке око два килограма, тако да су од велике користи и код вежби за трбушне мишиће. Тренира се уз музику, тако да то није само физичка рекреација и рехабилитација, већ и забава.
Јавну промоцију, кангу џампс ће имати на овогодишњој Смедеревској јесени, јер ће протагонисти овог спорта бити део традиционалног дефилеа.
– У години дана постојања нашег клуба, гостовали смо у Суботици, Панчеву, Сомбору и другим местима у којима постоје слични клубови. Смедеревска јесен је идеална прилика да својим колегама и пријатељима узвратимо гостопримство, као и да заједно промовишемо ово чиме се бавимо. Њихова идеја је била да заједничку промоцију направимо у Тврђави, без посебног повода, али ја сам желела да то буде баш за „Смедеревску јесен“, како би наши гости могли да осете дух фестивала. Поред учешћа у дефилеу добили смо и неколико минута на сцени на тргу, тако да ће већи број наших суграђана моћи да се упозна са сасвим новим видом рекреације. На томе сам захвална одрганизаторима Смедеревске јесени – закључује Марија Максимовић.

Б. Костић

Comments are closed.