KAFENISANJE U MUZEJU

U sredu, 5. septembra u 19 časova, u smederevskom Muzeju biće svečano otvorena izložba „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“, autorke Aleksandre Savić, muzejskog savetnika Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Na izložbi će, najavljuju organizatori, biti predstavljene sadnice prave biljke kafe; modeli ploda i semena kafa arabike, robuste i liberike; uzorci kafe sa brojnih i ekskluzivnih lokacija širom sveta (Etiopija, Kamerun, Meksiko, Brazil, Indija, Nepal, Vijetnam, Papua, Honduras, Tanzanija itd.), kao i čuvena i veoma skupa kafa Blue Mountain koja se uzgaja na Jamajci. Posetioci će imati priliku da vide prepariranu životinju – azijsku cibetku, koja se hrani plodovima kafe, a koja stvara najskuplju kafu na svetu – kopi luvak. Putem autentičnih šoljica iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe u svetu.

-Na izložbi će biti predstavljena kafa kao biljka, Etiopija kao postojbina kafe, priča o kafi kroz istoriju njene proizvodnje i prerade, priča o evropskim i beogradskim kafedžinicama i kafanama, osnovni tipovi pripreme kafe, kofein, najraznovrsniji ukusi kafe, kao i mnoge druge zanimljivosti.  Posetioci će biti u prilici da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, kako je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa prvo koristila prvo kao versko piće, a zatim kao lek; zašto je kafa tokom istorije bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku, zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe, šta je to „pergament“ kafa – navode iz smederevskog muzeja u pozivu za posetu ovoj izložbi.

Izložbu prati i publikacija „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“, autora Aleksandre Savić, u luksuznoj štampi u izdanju Prirodnjačkog muzeja.

Organizatori pozivaju na „Kafenisanje u muzeju“ tokom predstojeće „Smederevske jeseni“. Ulaz je slobodan, a izložba će biti postavljena do 5. oktobra.

SDN

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *