VIRUS ZAPADNOG NILA ODNOSI ŽIVOTE, SMEDEREVSKA BOLNICA BEZ INFEKTOLOGA

Starija ženska osoba iz Smedereva, koja je preminula u utorak, poslednja je žrtva virusa Groznice Zapadnog Nila u našem gradu, nezvanično saznaju “Smederevske novine”. Iako slučaj nije zvanično potvrđen, naš portal saznaje da je S. S. preminula nekoliko dana nakon hospitalizacije, pošto je u Beogradu konstatovano da je zaražena ovim virusom. Preminula žena imala je dijabetes i probleme sa bubrezima, a ujed zaraženog komarca samo je dodatno zakomplikovao njeno zdravstveno stanje.
Inače, prema poslednjim zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarvecu, na teritoriji Podunavskog okruga prijavljeno je 18 slučajeva obolelih od Groznice Zapadnog Nila, od kojih su tri okončana smrtnim ishodom. Svi preminuli su sa teritorije Smedereva, potvrđeno je za naš portal u ovom Zavodu, a reč je o dve ženske i jednoj muškoj osobi, starosti 68,76 i 83 godine.
-Svih 18 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa hospitalizovani su zbog kliničke slike neuroinvazivnog oboljenja , teške forme bolesti. Od tog broja 14 pacijenata je sa teritorije Smedereva. Oboleli su uzrsata od 32 do 78 godina, sa predominacijom starijih od 60 godina – navode iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.
Kažu da su sve tri preminule osobe imale više različitih bolesti, kao i da je broj obolelih veći u odnosu na prethodnu godinu. Potvrđuju da je prisustvo virusa Groznice Zapadnog Nila konstatovano u uzorcima komaraca sa teritorije grada Smedereva. Dodaju i da sezonski nadzor nad ovom bolešću počinje od 1. juna i traje do prve polovine novembra, dok se intenzivna aktivnost virusa beleži od kraja maja do septembra.
Upravo u tom periodu smederevska bolnica ostaje bez infektologa, pošto jedini lekar sa ovom specijalizacijom koristi svoje pravo na godišnji odmor. Ovdašnji zdravstveni centar već duži period suočava se sa ovim problemom, ali do danas nije urađeno ništa na njegovom prevazilaženju. Svi pacijenti kojima je neophodan pregled kod infektologa se zbog toga upućuju u Smederevsku Palanku i Beograd, a sve je veći broj građana koji se obratio našoj redakciji žaleći se na činjenicu da nema ko da ih pregleda u našoj bolnici.
-Neverovatno je da u 21-vom veku dođem u smederevsku bolnicu zbog ujeda insekta i saopšte mi da nema ko da me pregleda, pošto je infektolog na odmoru!? Bio sam zaprepašćen i šokiran, a u još većoj neverici sam ostao kada mi je rečeno da mogu da odem na pregled u bolnicu u Smederevsku Palanku, jer tamo imaju infektologa. Pitao sam se da li je moguće da jedna ovolika bolnica kojoj gravitira više od 100.000 građana ne može da nađe zamenu za ovog specijalistu u periodu kada je stalno zaposleni jedini lekar na odmoru ili bolovanju – svedoči naš sugrađanin.
Isto ovo pitanje postavila je naša redakcija rukovodstvu smederevske Opšte bolnice „Sveti Luka“, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Između ostalog pitali smo i zbog čega imamo samo jednog infektologa, šta se dešava u periodu kada je on na odmoru, odnosno na koji način se u tom periodu zbrinjavaju pacijenti i gde se upućuju, kao i kako je moguće da u bolnici nema infektologa u periodu kada je aktuelan virus Groznice Zapadnog Nila, i ko je onda zadužen za pacijente koji se jave sa simptomima ovog virusa i šta se sa njima radi. U bolnici ćute, ali iz Zavoda za javno zdravlje navode da infektivno odeljenje OB „Sveti Luka“ ne radi do septembra, pa se pacijenti sa teritorije našeg grada zbrinjavaju na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije.
A kako ne biste došli u situaciju da vam zatreba pomoć infektologa, koji bi trebalo da počne da radi čim pre, i u cilju smanjenja rizika od zaraze virusom Groznice Zapadnog Nila, iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu proporučuju primenu sledećih mera lične zaštite od uboda komaraca: upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće koja pokriva noge i ruke ( preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću), izbegavanje boravka na otvorenom u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode (na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja), najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu, po mogućstvu preporučuje se boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, u slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

J.V.

Comments are closed.