ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОДНОСИ ЖИВОТЕ, СМЕДЕРЕВСКА БОЛНИЦА БЕЗ ИНФЕКТОЛОГА

Старија женска особа из Смедерева, која је преминула у уторак, последња је жртва вируса Грознице Западног Нила у нашем граду, незванично сазнају “Смедеревске новине”. Иако случај није званично потврђен, наш портал сазнаје да је С. С. преминула неколико дана након хоспитализације, пошто је у Београду констатовано да је заражена овим вирусом. Преминула жена имала је дијабетес и проблеме са бубрезима, а ујед зараженог комарца само је додатно закомпликовао њено здравствено стање.
Иначе, према последњим званичним подацима Завода за јавно здравље у Пожарвецу, на територији Подунавског округа пријављено је 18 случајева оболелих од Грознице Западног Нила, од којих су три окончана смртним исходом. Сви преминули су са територије Смедерева, потврђено је за наш портал у овом Заводу, а реч је о две женске и једној мушкој особи, старости 68,76 и 83 године.
-Свих 18 пацијената код којих је потврђено присуство вируса хоспитализовани су због клиничке слике неуроинвазивног обољења , тешке форме болести. Од тог броја 14 пацијената је са територије Смедерева. Оболели су узрсата од 32 до 78 година, са предоминацијом старијих од 60 година – наводе из Завода за јавно здравље у Пожаревцу.
Кажу да су све три преминуле особе имале више различитих болести, као и да је број оболелих већи у односу на претходну годину. Потврђују да је присуство вируса Грознице Западног Нила констатовано у узорцима комараца са територије града Смедерева. Додају и да сезонски надзор над овом болешћу почиње од 1. јуна и траје до прве половине новембра, док се интензивна активност вируса бележи од краја маја до септембра.
Управо у том периоду смедеревска болница остаје без инфектолога, пошто једини лекар са овом специјализацијом користи своје право на годишњи одмор. Овдашњи здравствени центар већ дужи период суочава се са овим проблемом, али до данас није урађено ништа на његовом превазилажењу. Сви пацијенти којима је неопходан преглед код инфектолога се због тога упућују у Смедеревску Паланку и Београд, а све је већи број грађана који се обратио нашој редакцији жалећи се на чињеницу да нема ко да их прегледа у нашој болници.
-Невероватно је да у 21-вом веку дођем у смедеревску болницу због уједа инсекта и саопште ми да нема ко да ме прегледа, пошто је инфектолог на одмору!? Био сам запрепашћен и шокиран, а у још већој неверици сам остао када ми је речено да могу да одем на преглед у болницу у Смедеревску Паланку, јер тамо имају инфектолога. Питао сам се да ли је могуће да једна оволика болница којој гравитира више од 100.000 грађана не може да нађе замену за овог специјалисту у периоду када је стално запослени једини лекар на одмору или боловању – сведочи наш суграђанин.
Исто ово питање поставила је наша редакција руководству смедеревске Опште болнице „Свети Лука“, али до сада нисмо добили никакав одговор. Између осталог питали смо и због чега имамо само једног инфектолога, шта се дешава у периоду када је он на одмору, односно на који начин се у том периоду збрињавају пацијенти и где се упућују, као и како је могуће да у болници нема инфектолога у периоду када је актуелан вирус Грознице Западног Нила, и ко је онда задужен за пацијенте који се јаве са симптомима овог вируса и шта се са њима ради. У болници ћуте, али из Завода за јавно здравље наводе да инфективно одељење ОБ „Свети Лука“ не ради до септембра, па се пацијенти са територије нашег града збрињавају на Инфективној клиници Клиничког центра Србије.
А како не бисте дошли у ситуацију да вам затреба помоћ инфектолога, који би требало да почне да ради чим пре, и у циљу смањења ризика од заразе вирусом Грознице Западног Нила, из Завода за јавно здравље у Пожаревцу пропоручују примену следећих мера личне заштите од убода комараца: употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење одеће која покрива ноге и руке ( препоручљиво је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убоду кроз припијену одећу), избегавање боравка на отвореном у време периода најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, употреба заштитне мреже против комараца на прозорима и око кревета, редукција броја комараца у затвореном простору, избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре, смањење броја комараца на отвореном где се ради, игра или борави, што се постиже исушивањем извора стајаће воде (на тај начин смањује се број места на које комарци могу да положе своја јаја), најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду, по могућству препоручује се боравак у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен, у случају путовања у иностранство, поготово ако се ради о тропском и субтропском подручју, обавезно се придржавати свих наведених мера превенције, у случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном лекару.

Ј.В.

Comments are closed.