„Dunav 2860“ za rumunsku „Limunadu“

Najbolji film premijernog izdanja međunarodnog filmskog festivala „Dunav film fest – Smederevo 2018“  je ostvarenje „Limunada“ rumunske rediteljke Joane Urikaru. Nagrada „Dunav 2860“ uručena je srpskom glumcu Goranu Radakoviću, koji tumači lik advokata u ovom filmu, dok je nagrađena rediteljka publiku, organizaotre i žiri, pozdravila putem video-linka, izrazivši nadu da će posetiti neko od narednih izdanja novoosnovaog festivala.

Nagradu za najbolju režiju, prema odluci žirija, koji su činili glumci Jelena Gavrilović, Slaven Došlo i Goran Bogdan,  dobio je nemački film „U hodnicima“, reditelja Tomasa Stubera, koji je imao premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Nagradu za najbolji scenario dobio je film „Prevodilac“, reditelja Martina Sulika. Žiri je posebno pohvalio film  za decu „Zlogonje“, reditelja Raška Miljkovića, koji je premijerno prikazan srpskoj publici upravo na „Dunav film festu“.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković i gostujući selektor festivala, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, na svečanosti zatvaranja manifestacije zahvalili su Gradu i Ministarstvu kulture na podršci, a publici na pokazanom velikom interesovanju.

Festival je zatvoren jugoslovenskim klasikom iz 1984. godine, filmom „Varljivo leto ’68“, koji je u srednjovekovnoj tvrđavi premijerno prikazan u svojoj digitalnoj verziji. Film je restauriran u okviru projekta „VIP Kinoteka“, a prikazivanju je i reditelj Goran Paskaljević,  koji je rekao da je prvi put posle petnaest godina i sam gledao svoj film u novom ruhu.

– Žiri Pulskog festivala, tada najvećeg festivala na Balkanu, nažalost, te 1984. godine, nije izabrao „Varljivo leto“ da bude u konkurenciji, smatrajući da nije dovoljno kvalitetan. Bilo je ideja da uđe u prateći program, ali je i to odbijeno, uz objašnjenje da je film nekomunikativan. Eto, to je apsurdna priča o filmu koji živi 35 godina i čije scene i replike znaju svi – rekao je Paskaljević.

Organizatori su najavili da će „Dunav film fest“ sledeće godine biti održan od 17. do 22. avgusta.

 

J.V.

 

Comments are closed.