DIS: NAPLATA KESA – DONACIJA PORODILIŠTIMA

Kompanija DIS, kao najveći domaći trgovinski lanac, priključila se inicijativi Privredne komore Srbije u naplati plastičnih kesa u svojim prodajnim objektima, a polovinu novca prihodovanog na ovaj način biće donirano porodilištima.
-U naredna tri meseca u okviru inicijative Privredne komore Srbije, u našim objektima ćemo naplaćivati plastične kese, po ceni od dva dinara. Polovinu tog novca prihodovanog ovom akcijom doniraćemo porodilištima u Smederevskoj Palanci, Vršcu i Kraljevu – rekao je Ivan Šuleić, komercijalni direktor DIS-a.
Iz Privredne komore Srbije objašnjavaju da cilj ovakve inicijative nikako nije dodatna zarada za trgovce, već očuvanje životne sredine u našoj zemlji, jer su sve analize pokazale da se naplatom plastičnih kesa smanjuje njihova upotreba.
-Do početka naplate prosečna potrošnja plastičnih kesa u Srbiji bila je sedam dnevno po glavi stanovnika. Kada pomnožite broj dana u godini sa brojem stanovnika dođe se do 2 milijarde kesa godišnje koje završe kao otpad. Mnoga domaćinstva ih koriste kao alternativne kese za đubre, čime takođe štetimo okolini. Već sada, upotreba plastičnih kesa, prema analizama, smanjena je na 40-50 procenata, a naš cilj je da upotrebu plastičnih kesa smanjimo do 70 odsto. Ne želimo da se ova inicijativa zloupotrebi niti da je građani shvate kao profit za trgovce. Osnovni cilj je očuvanje životne sredine i da kao potrošači budemo odgovorni. Vratimo se starim navikama, pa u kupovinu možemo da nosimo cegere ili korpe – rekao je Žarko Milić, sekretar u Privrednoj komori Srbije.
U kompaniji DIS mesečno potroše od 2,2 do 2,4 miliona plastičnih kesa, a cilj im je, kažu, da ovom akcijom, ta brojka bude prepolovljena.
Iz privredne komore Srbije ističu da će i u narednom periodu zajedno sa Vladom Srbije i privrednicima raditi na unapređenju zakonodavstva iz oblasti zaštite životne sredine, i raditi na rešenjima koja će doprineti da se u Srbiji u najvećoj mogućoj meri razvije reciklažna industrija.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *