GRADSKA GALERIJA U MUZEJU: IZLOŽBA „POKLON/ GIFT“

Nakon suspendovanja programa Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo u izložbenom prostoru na Trgu Republike zbog završenog procesa restitucije, njene izložbene aktivnosti biće nastavljene, do daljnjeg, u prvoj izložbenoj sali Muzeja u Smederevu. Naredna izložba u okviru godišnjeg programa Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo za 2018. godinu jeste izložba umetnika Zorana Dimovskog, čije je otvaranje zakazano za utorak, 21. avgusta, od 19 časova.

Na izložbi pod nazivom „POKLON/ GIFT“ autora Zorana Dimovskog biće predstavljeni radovi velikog formata rađeni na papiru, nastali tokom 2016. i 2017. godine.

Izložba je zamišljena u formi jednostavne prezentacije radova, čija zajednička osobina jeste mapiranje istorijskih i političkih fenomena, odnosno domena njihovog uzajamnog delovanja. Kroz predstavljene radove autor razmatra savremeni trenutak i pokušava da u novoj interpretaciji realnosti uspostavi govor i relaciju između sadašnjih visoko tehnoloških i socijalno razvijenih sistema i prethodnih civilizacijskih fenomena, kao što su totalitarna društva i hladan rat.

Radovi su bazirani na ispisanim tekstovima velikih dimenzija, koji u svojoj osnovi i sami po sebi jesu jednostavan i snažan komunikacioni alat, koji uz značenja ispisanog teksta čine jasan narativ i simbolični izraz autora.

Zoran Dimovski je rođen 1966. godine u Beogradu. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine, na kom je i diplomirao 1993. godine. Postdiplomske studije je završio 1995. Od 2000. godine predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske studije je završio 2017. godine. Član ULUS-a od 1994. godine.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *