ГОРАН БОГДАН, ЈЕЛЕНА ГАВРИЛОВИЋ И СЛАВЕН ДОШЛО У ЖИРИЈУ „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТА“

Познати хрватски глумац Горан Богдан и домаћи, Јелена Гавриловић и Славен Дошло, чиниће међународни жири за доделу награде „Дунав 2860“ за најбољи филм, на новооснованом међународном филмском фестивалу „Дунав филм фест“, који ће бити организован у Смедереву од 18. до 23. августа.

У такмичарској селекцији, у оквиру које ће остварења приказивати у Малом граду Тврђаве, наћи ће се осам актуелних европских наслова, који су представљени на значајним фестивалима широм Европе, а награда „Дунав 2860“ означава  дужину ове реке у километрима у њеном целом току, од извора до мора, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова, најављују организатори.

У конкуренцији за награду, наћи ће се филм “Злогоње”, Рашка Миљковића, који ће премијерно бити приказан нашој публици у недељу, 19. августа. Исте вечери, публика ће имати прилику да погледа и мађарски филм „Виски бандит“, који је имао своје пројекције на филмским фестивалима у Варшави и Чикагу.

Наредне вечери, у понедељак 20. августа, биће приказано остварење “У ходницима”, које је своју премијеру доживело на Берлиналу, као и филм „Линија“ који је приказан на Међународним филмским фестивалима у Карловим Варима, Одеси, као и на филмским фестивалима у Чикагу и Палм Спрингсу.

„Преводилац“ је још један филмски наслов који је приказан на Берлиналу,а наћи ће се у конкуренцији за најбољи филм. Биће приказан у уторак, 21. августа, док ће публика исте вечери моћи да погледа и филм „Радио грамофон“ који је приказан на Хаифа филмском фестивалу у Израелу и на Међународном филмском фестивалу у Софији.

Филм “Лимунада” је филмско остварење које је прошло запажено на фестивалској филмској сцени ове године. Своју премијеру код нас ће имати на “Дунав Филм Фест-у” у среду 22. августа. Овај филм доноси аутентичну животну причу, као и приказ “обећане земље” у неком другом светлу. Након овог филма, публика ће моћи да погледа „Три дана у Квиберону”, филм посвећен чувеној глумици Роми Шнајдер познатој по својој лепоти и таленту.

Осим такмичарског дела, „Дунав Филм Фест“ има још четири програмске целине: „Дунавски хитови“, „Вип кинотека“ , „Великани европске уметности“ и „Тврђаве Дунава“, а програми ће се одвијати још на пристаништу на Дунаву, на тргу код Карађорђевог дуда и у Центру за културу.

Фестивал ће отворити остварење „Сви знају“, редитеља Ашгара Фархадија, са Пенелопе Круз у главној улози.

„Дунав Филм Фест„ се први пут одржава у Смедереву, а љубитељи филма ће имати прилику да се упознају са неким од најзначајнијих актуелних филмских остварења, која су настала у десет држава кроз које протиче река Дунав.

СДН

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *