GORAN BOGDAN, JELENA GAVRILOVIĆ I SLAVEN DOŠLO U ŽIRIJU „DUNAV FILM FESTA“

Poznati hrvatski glumac Goran Bogdan i domaći, Jelena Gavrilović i Slaven Došlo, činiće međunarodni žiri za dodelu nagrade „Dunav 2860“ za najbolji film, na novoosnovanom međunarodnom filmskom festivalu „Dunav film fest“, koji će biti organizovan u Smederevu od 18. do 23. avgusta.

U takmičarskoj selekciji, u okviru koje će ostvarenja prikazivati u Malom gradu Tvrđave, naći će se osam aktuelnih evropskih naslova, koji su predstavljeni na značajnim festivalima širom Evrope, a nagrada „Dunav 2860“ označava  dužinu ove reke u kilometrima u njenom celom toku, od izvora do mora, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova, najavljuju organizatori.

U konkurenciji za nagradu, naći će se film “Zlogonje”, Raška Miljkovića, koji će premijerno biti prikazan našoj publici u nedelju, 19. avgusta. Iste večeri, publika će imati priliku da pogleda i mađarski film „Viski bandit“, koji je imao svoje projekcije na filmskim festivalima u Varšavi i Čikagu.

Naredne večeri, u ponedeljak 20. avgusta, biće prikazano ostvarenje “U hodnicima”, koje je svoju premijeru doživelo na Berlinalu, kao i film „Linija“ koji je prikazan na Međunarodnim filmskim festivalima u Karlovim Varima, Odesi, kao i na filmskim festivalima u Čikagu i Palm Springsu.

„Prevodilac“ je još jedan filmski naslov koji je prikazan na Berlinalu,a naći će se u konkurenciji za najbolji film. Biće prikazan u utorak, 21. avgusta, dok će publika iste večeri moći da pogleda i film „Radio gramofon“ koji je prikazan na Haifa filmskom festivalu u Izraelu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Film “Limunada” je filmsko ostvarenje koje je prošlo zapaženo na festivalskoj filmskoj sceni ove godine. Svoju premijeru kod nas će imati na “Dunav Film Fest-u” u sredu 22. avgusta. Ovaj film donosi autentičnu životnu priču, kao i prikaz “obećane zemlje” u nekom drugom svetlu. Nakon ovog filma, publika će moći da pogleda „Tri dana u Kviberonu”, film posvećen čuvenoj glumici Romi Šnajder poznatoj po svojoj lepoti i talentu.

Osim takmičarskog dela, „Dunav Film Fest“ ima još četiri programske celine: „Dunavski hitovi“, „Vip kinoteka“ , „Velikani evropske umetnosti“ i „Tvrđave Dunava“, a programi će se odvijati još na pristaništu na Dunavu, na trgu kod Karađorđevog duda i u Centru za kulturu.

Festival će otvoriti ostvarenje „Svi znaju“, reditelja Ašgara Farhadija, sa Penelope Kruz u glavnoj ulozi.

„Dunav Film Fest„ se prvi put održava u Smederevu, a ljubitelji filma će imati priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja, koja su nastala u deset država kroz koje protiče reka Dunav.

SDN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *