JKP „VODOVOD“: PRIORITET IZGRADNJA KANALIZACIONE MREŽE

Pokrivenost teritorije grada vodovodnom mrežom, bez moravskog dela, dostigla je 96 procenata, pa će zato u narednom periodu prioritet JKP „Vodovod“ biti izgradnja kanalizacione mreže, ističu iz rukovodstva ovog preduzeća. Kažu da u našem gradu vode ima dovoljno, ali da je zbog toga ne treba rasipati i upućuju apel građanima na racionalnu potrošnju, koja je u nekim selima tokom letnjih meseci duplirana.
Kada je reč o radovima, do ovog trenutka realizovano je 60 odsto od planiranog, a trenutno su mehanizacija i ljudstvo angažovani na izgradnji vodovodne mreže u ulicama Živote Lukovića i Bukuljskoj.
-Ovde smo pri kraju izgradnje mreže dužine 1.000 metara, a investicija je vredna 5,3 miliona dinara. Oko 40 korisnika nije imalo uredno vodosnabdevanje, linija je išla kroz dvorišta, nije bila tehnički ispravna niti adekvatna, a sada će 40 novih korisnika imati količine vode koje žele za njihove osnovne životne potrebe – kaže Srđan Stojković, direktor JKP „Vodovod“.
Navodi da se radi i u ulici 27. mart i okolini, u delovima gde je pritisak povišen, što takođe uzrokuje probleme u vodosnabdevanju.
-Realizovaćemo izgradnju vodovodne mreže u Ralji, jedan mali deo naselja u Živojina Mišića ostao je na starom suistemu, tu je vrednost radova oko 2,5 miliona dinara. Za to pripremamo projektnu dokumentaciju, pripremamo i građane da se jave, dok je u toku izrada projektne dokumentacije, da bismo radove kada budu počeli što brže završili – navodi Stojković.
Kada je reč o situaciji u selima, direktor „Vodovoda“ ističe da tamošnji sistemi nisu izgrađeni pod nadzorom ovog javnog preduzeća, i apeluje na građane da racionalno troše vodu, jer iako „je ima dovoljno, to ne znači da treba da je rasipamo“. U gradu je u letnjem periodu potrošnja povećana za 30, a u nekim selima tzv. železarinog sistema i preko 50 procenata.
-Sitaucaija u selima je zadovoljavajuća. Preuzeli smo te vodovode onako kako su izgrađeni, bez naše kontrole, na neviđeno. Mnoga sela nemaju zadovoljavajuću dokumentaciju, mnoga od njih nemaju i ništa od dokumentacije, njihovi sistemi, kada su izgrađeni, nisu dimenzionisani da prate nenamensku potrošnju vode. Zato apelujemo na građane da racionalno troše vodu, a ne za zalivanje plastenika, voćnjaka, jer potrošnja prelazi 2-3 puta od one za koju su dimenzionisani bunari, koje mi nismo bušili ni pravili. Tu ne možemo ništa da poboljšamo – objašnjava direktor „Vodovoda“.
Saša Botić, izvršni direktor za tehničke poslove „Vodovoda“ istakao je da će u narednom periodu akcenat biti na izgradnji kanalizacione mreže.
-U toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže duž Crvene armije, od druge lipske rampe prema železari, na nekih 100 metara, koliko imamo tehničkih uslova da možemo da uradimo novu kanalizacionu mrežu i spojimo je sa bočnim ulicama. Priključićemo i korisnike u Solunskoj ulici, a u planu je i Zmajeva, kao i bočne ulice na delu Kolarskog puta. Radiće se i u selima. U mesnoj zajednici Osipaonica započeta je izrada projektne dokumentacije, tamo je teren ravan, trebaće dosta crpnih stanica, pa će za realizaciju projekta biti potrebna značajna finansijska sredstva – navodi Botić.
Dodaje da „Vodovod“ radi i na lokaciji novog Centralnog groblja u Šeškovcu, kao i da se nada da će početi radovi na produžetku vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Bose Cvetić, odakle su se javili građani koji žele finansijski da učestvuju u izgradnji. Objašnjava i da je u prethodnom periodu urađeno nekoliko „prevezivanja“ kanalizacione mreže i ugradnji slivnika, kod Stare železare, u Karađorđevoj ulici i kod Plavog voza, čime je u maksimalnoj mogućoj meri neutralisano zadržavanje vode na ulicama priklikom jačih atmosferskih padavina koje donose velike količine vode. U planu je da se u ulici Miloša Velikog ugradi vrtložni šaht, koji bi onemogućio izbijanje vode na površinu, čime bi bilo izbegnuto ugrožavanje objekata i saobraćaja.

J.V.

Komentari za “JKP „VODOVOD“: PRIORITET IZGRADNJA KANALIZACIONE MREŽE

  • 5. septembra 2018. at 11:20
    Permalink

    Za moravska sela nikoga briga nije, a tu živi 15.000 stanovnika.
    Lepo sam predlagao, u vreme dok je decentralizacija bila aktuelna, da osnujemo Opštinu i preuzmemo stvari u svoje ruke, ali je većina poverovala u bajkovita rešenja da će sve dobiti od tamo nekog cara ili kralja iz Beograda.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *