NA AUTO-PUTU VOZIO 239,5 km/h

Jedan makedonski državljanin je u utorak na auto-putu Beograd-Niš kod Kolara audi A5 vozio 239,5 km/h, što je za više od 100 od propisane brzine. Njega je, saznaju „Smederevske novine“ uhvatio presretač, a nakon privođenja dežurnom sudiji, naplaćena mu je kazna od 140.000 dinara. Policija se, saznajemo nezvanično, žalila, jer zbog nasilničke vožnje nije kažnjen pritvorom.
Upućeni objašnjavaju da je uobičajena praksa da se stranim državljanima, koji načine saobraćajni prekršaj izriče novčana kazna propisana zakonom. To su, uglavnom vozači u tranzitu, i, objašnjava naš izvor, državi ništa ne znači da drži stranca u zatvoru, osim ako nije izazvao saobraćajnu nesreću, kada se drugačije postupa.
-Bahati vozači, strani državljani, koji su u tranzitu, uhvaćeni od strane presretača, budu privedeni sudiji za prekršaje, i uglavnom im bude izrečena novčana kazna i zabrana upravljanja vozilom na teritoriji naše države. U takvim slučajevima rok za zabranu teče od onog trenutka kad stranac napusti našu zemlju. To je uobičajena procedura. Uobičajeno je i da se policija uvek žali. Ovaj makedonski državljanin nije nikakav izuzetak – objašnjava naš sagovornik.
Kako saznajemo vozač nije bio pod dejstvom alkohola.
-Nemoguće da nije znao za ograničenje brzine, jer je ono jasno istaknuto na auto-putu. Žurio je i išao na varijantu ako prođe-prođe, znači na sreću da neće biti uhvaćen. Ali, uhvaćen je. Znao je da je pogrešio. Nije imao alkohola u krvi – kažu u policiji.
U smederevskom Prekršajnom sudu navode da je Zakonom o prekršajima predviđeno da se kazna odemrava u propisanim granicama i da se pri tom uzimaju u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude veće ili manja, kao što su težina i posledice prekršaja, okolnosti pod kojima je prekršaj učinjen, stepen odgovornosti učinioca, ranija osuđivanost, lične prilike učinioca i držanje posle učinjenog prekršaja
-U skladu sa odredbom člana 43. Zakona o prekršajima predviđeno je ublažavanje kazne, pa se umesto propisane kazne zatvora i novčane kazne može izreći samo jedna od njih. Ukoliko okrivljeni ima prebivalište u inostranstvu ili odlazi u inostranstvo radi boravka, izriče mu se zaštitna mera upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci – objašnjavaju u Prekršajnom sudu.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *