DUNAV FILM FESTIVAL U AVGUSTU U SMEDEREVU

Smederevo će narednog meseca biti prestonica filmske umetnosti u Evropi, pošto će od 18. do 23. avgusta biti domaćin prvog izdanja međunarodnog Dunav film festivala, najavljeno je na konferenciji za novinare. Tokom šest dana, biće prikazano više od 40 naslova najznačajnijih ostvarenja sedme umetnosti kinematografija deset podunavskih zemalja
– Mnogo filmskih ostvarenja se snimi u državama podunavskog toka koja, igrom slučaja, ne dođu pred publiku našoj zemlji. Smederevski festival će ispraviti ovu grešku i predstaviti premijerne naslove koji će, nadam se, nakon uspeha na ovom festivalu, naći svoj put i do bioskopskih gledalaca u Srbiji – rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, umetnički direktor FEST-a, gost-selektor ovogodišnjeg festivala u Smederevu.
Najavljeno je da će festival otvoriti film Asgara Farhadija „Svi znaju“, sa Penelopom Kruz i Havaijerom Bardemom u glavnim ulogama, koji će biti prikazan van konkurencije. Ovim filmom počeo je i ovogodišnji kanski Filmski festival, a u Smederevu će biti premijerna projekcija u ovom delu Evrope. Prvi put će srpskoj publici biti prikazan i domaći film „Zlogonje“ režisera Raška Miljkovića, koji je ostvario veliki uspeh u Torontu.
Glavni takmičarski deo odvijaće se u Smederevskoj tvrđavi, a biće projekcija i na Dunavu, na šlepu, kao i u samom centru grada, gde će biti prikazan niz digitalno restauriranih kultnih filmova u okviru zajedničkog projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije VIP.
– Sigurno da će kulturni značaj ovog festivala biti ogroman. Logično je bilo da se on desi na najlepšem mestu na Dunavu u Srbiji, u Smederevskoj tvrđavi, to se samo po sebi nametnulo – rekao je Igor Stanković, direktor distributerske kuće „Megakom film“, producent i direktor Festivala autorskog filma, i još nekoliko filmskih smotri, koji je idejni tvorac smederevskog festivala.
Festival će zatvoriti klasik domaće kinematografije, film Gorana Paskaljevića „Varljivo leto ’68“, a publika će ga prvi put videti u digitalno restauriranoj verziji, u prisustvu autora i članova glumačke ekipe. Tada će biti i uručene festivalske nagrade, o kojima odlučuje tročlani međunarodni žiri, čiji sastav će, kako je najavljeno, uskoro biti saopšten, a očekuje se da javnosti bude predstavljen i kompletan program ovog festivalskog prvenca.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *