HAPŠENJE ZBOG ŠVERCA GORIVA, PRIJAVA ZA UTAJU POREZA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova , u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije, saopšteno je iz MUP-a.  U Smederevu su, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva , uhapšeni I.D. (42) iz Ovče i LJ.P. (47) iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da su oni, u maju ove godine, bez ovlašćenja za trgovinu nabavili 11.000 litara dizel goriva od čega su prodali 2.000 litara. Na ovaj način izbegli su plaćanje PDV-a i drugih propisanih dažbina u iznosu od 862.070  dinara,  za koliko su oštetili budžet Republike Srbije. Policija je pronašla i oduzela ostalu količinu od 9.000 litara dizel goriva.

Takođe, podneta je i krivična prijava protiv odgovornih lica u PD „Duki shop kom“ doo, SPTR „Euro“doo, UTP “Džoni Kom“, PD “Rudo gradnja“ doo i PD “Agrar Centar M“ doo, zbog postojanja  osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i  neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit. Kako se sumnja, oni su za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine, kroz simulovane poslovne odnose i fiktivne fakture evidentirali netačne i nepotpune podatke i tako izbegli plaćanje poreza za privredne subjekte gde su bili odgovorna lica, u ukupnom iznosu od 30.695.931 dinar, na štetu budžeta Republike Srbije.

U sklopu odvojenih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačka uhapšeno je ukupno 19 osoba, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku. Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi… Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji. Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, osim 9.000 litara dizel goriva koliko je zaplenjeno u Smederevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica namenjenih nelegalnoj trgovini.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *