OTVORENO PISMO JASNI AVRAMOVIĆ: PODNESI OSTAVKU

Ovaj tekst trebalo bi započeti prefiksom „poštovana“, ali… to, zaista, ne mogu da napišem, jer to niti osećam, niti mislim. Obraćam ti se onako kako se ti obraćaš svima oko sebe – bahato, drsko i bezobrazno. Razlika je samo u tome da ja to činim svesno i sa namerom. I u tome, što ću, ipak, imati meru.
Kako god, primakao se i taj mesec kada će Smederevo moći da odahne. Bez obzira na političke, ideološke i sve ostale razlike. Postala si teret, biće lakše bez tebe. Ovaj grad predugo stoji, urušava se i trpi. Postao je tvoje ogledalo. Oronuo, bez budućnosti, zapušten i nemoćan.
Godinama već, ništa ne činiš za opšti, već isključivo za lični interes. Da uništiš i ugasiš sve oko sebe što nije po tvojim ličnim uzusima!? Da čovek sa čovekom ne sme da sedne!? Da se baviš tračerajem, nameštanjem, pritiscima, ucenama..!? Da saradnike gađaš pikslom i da im lomiš mobilne telefone!? Da govoriš neistine i spletkariš po ljudskim životima i sudbinama!? Da manipulišeš. Učiniš, pa se čoveku ne skidaš sa grbače. Da nameštaš. Zamenjuješ teze. Foliraš. Pobogu, kakav si ti to i kome gradonačelnik? Kome takav uopšte treba?
Moje poštovanje izgubila si za Smederevsku jesen 2013-te godine, kada si 311 slučajeva trovanja hranom pokušala da proglasiš za izmišljotinu onih koji ne žele dobro Smederevu, jer će to da ti upropasti manifestaciju?! Taj sebičluk, rekao bih, bolesni…takav odnos prema životima i zdravlju ljudi, a lekar si…stravično. Potpuno sam svestan onog Džefersonovog stava da nikada neće vladati najbolji među nama, jer oni nemaju želju da upravljaju drugima, ali, evo, trudim se, neće vladati ni najgori.
Ko su ljudi oko tebe, sa kojima uništavaš ovaj grad? Ona samohrana majka pred penziju sa platom od hiljadu i nešto evra, što je decu pozapošljavala u javna preduzeća i što godinama ne plaća grejanje? Onaj lik što je puk`o pare za školovanje u nepostojećem odeljenju Interpola u Smederevu? Neka učiteljica iz Lugavčine? Piljar iz Udovica? Onaj železarin skretničar u penziji? Penzionisani saobraćajni policajac? Sumnjivi sindikalac sa brojnim aferama? Jedan sa falsifikovanom diplomom? Neki bahati seoski blenta koji se ponosi nadimkom koji je ime jednog lanca hotela? I onaj drugi, isto blenta, koji misli da je politika kad uzmeš „lajavac“ i urlaš po selu? Kakve su to karijere, u kojoj struci su priznati, na kojim rukovodećim mestima su bili, koje škole su završili, šta ih to kvalifikuje da budu na tako visokim pozicijama. Osim što ni u ludilu ne mogu da ugroze tvoju fotelju…?
Kakav to gradonačelnik lokalnim ugostiteljima ponudi da budu sponzori nekakvog koncerta i da mogu slobodno da rade na „crno“, u suprotnom, inspekcija im neće izlaziti iz lokala? Da dozvoli da tone TNG-a u vagon-cisternama prolaze posred igrališta za decu? Da nezaposlenoj samohranoj majci koja izdržava maloletnu devojčicu i bolesnog oca i koja ti se obratila za pomoć, pretiš kako će BIA da istraži da slučajno nije sama sebi podmetnula požar u kućici od četrdeset kvadrata? Da u selima isključuješ uličnu rasvetu ispred kuća onih koji neće da glasaju za tebe? Da na Novom groblju ljude sahranjuju u raskopanim stazama između grobnica? Da matičarke proglasiš za lopove, a stotine puta si tražila da besplatno izdaju dokumenta tvojim prijateljima, komšijama, rodbini i familiji? Moram da pitam, iako odgovor znam, da li je sa tobom sve u redu? To što radiš je surogat Makijavelizma. Istina je da su kritici javnosti podložniji oni koji žele da budu voljeni, od onih koji su dovoljni sami sebi, ali tvoj slučaj je klinički.
Nepotizam koji sprovodiš je sraman… Da nekvalifikovanu kumu pokušaš da staviš za direktora Gimnazje, brata za načelnika hirurgije i predsednika Nadzornog odbora Apotekarske ustanove i kandidata za narodnog poslanika i dodeliš mu Svetosavsku povelju, bratanca zaposliš i promeniš pravilnik da bi dobio specijalizaciju, bivšeg intimnog prijatelja za direktora „Srbijašuma“, načelnika okruga i na kraju poslanika, rođake za odbornike, komšije u javna preduzeća, u kojima često i ne dolaze na posao…
Sistematski, kao „pijani milioner“, bahato i neodgovorno, godinama već, uništavaš gradski budžet. Samo za nadgradnju Sportskog centra (a potpuni je idiotizam da se grad bavi izdavanjem soba za noćenje) bacila si 20 miliona, a niti soba, niti fasade. Za dečije odmaralište na Rtnju „slupala“ si 40 miliona, i lepa je fasada, ali nijedno dete decenijama tamo nije ušlo, jer nema soba. Postrojenje za prikupljanje životinjskog otpada koštalo je 44 miliona, ali desio se promašaj u projektu (štedelo se valjda na materijalu), te kamion za dovoz otpada ne može da kipuje, jer je ploča niska. Skoro 300 miliona platila si izgradnju hale za preradu ribe, bez ikakvih garancija od onih za koje je napravljena, a koji su u međuvremenu bankrotirali!? Samo za Smederevsku jesen 2013-te bačeno je 25 miliona, nikom nije jasno zašto, iako „zlobnici “ tvrde da si očekivala važnu posetu iz Beograda, pa da se pokažeš kao domaćica. Ono – ima se, može se. Državni revizor utvrdio je da si samo za jednu godinu nepravilno potrošila 175,3 miliona i tu nema šta da se doda. Ne baš tako sveže ugašena Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište otpisala je 47,5 miliona zbog zastare, nenaplaćeno je 76 miliona od naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a po osnovu legalizacije nenaplaćeno je 19 miliona. Po osnovu naknade za neizgrađena parking mesta nenaplaćen je 31 milion… Da ne pominjem neznanje i knjigovodstvene marifetluke, kao npr. ukupna dugovanja po osnovu naknade za korišćenje i uređivanje gradskog građevinskog zemljišta od 477,7 miliona dinara koja si, umesto u aktivi, iskazala u pasivi i tako „zarobila“ skoro pola milijarde dinara.
Nabrajanje skandala, promašaja i štete koju si napravila potrajalo bi, te je besmisao to činiti… Jednostavno, ti ne umeš, ne znaš i ne treba da vodiš ovaj grad. Za deceniju tvoje vladavine inkasirala si više od 40 miliona dinara bruto, po osnovu plate, prekovremenog rada i dnevnica. Velike pare za tanke rezultate i nikakav učinak. Iza tebe nije ostalo ništa…samo priča. Prazna.
Vidim, brineš za stranku… Kažeš kako ja rušim njen ugled pisanjem o tebi i tvojim (ne)delima. Nikakva tajna nije da sam član Srpske napredne stranke i da podržavam Vučićevu politiku. Iskreno, verujem da čovek sprovodi reforme najbolje što ume. U mojoj profesiji nije pametno izjašnjavati se na ovakav način. Ne znam, i novinari su ljudi, često zalutaju u kvazi elitizmu ili budu zarobljeni stereotipima, te ako si član stranke, onda nisi profesionalac!? Glupost. Kao, ako nisi član, po difoltu ne navijaš za nekog? Svaki pojedinac u društvu, pa tako i ja, može da se izjasni. Želim da dam svoj doprinos promenama, ne očekujući ništa zauzvrat. Radim to zbog budućnosti. Verujem u pristojnu Srbiju. Meni stranka, hvala Bogu, ne treba ništa da da. Nisam se učlanio da nešto uzmem, već da doprinesem. Ne kao ti. Grčevito se boreći za fotelju. Kao, da dovršiš započete projekte!? Ovaj mandat, i onaj, i još jedan..!? Kao, ti imaš viziju, energiju… Sa 60 godina!? Kaže Gete, za stado, svakako, nije dobro ako mu je pastir – ovca.
Ako je preostalo iole dostojanstva u tebi, učini makar nešto dobro za ovaj grad. Podnesi ostavku. Skloni se i idi. Nemoj da mučiš Smederevo. Prestani da se pozivaš na Vučića i kriješ iza SNS-a. Umorila si se. Otpusti vračare, i, idi ženo na neko more, banju, štagod. Pusti druge da žive, da rade, rešavaju probleme… Vreme gatanja i gledanja u šolju odavno je prošlo. Neće pomoći. Zato, učini pravu stvar. Još uvek ima vremena. Nemoj da ponavljaš greške iz prošlosti.

J. Šešlak

Comments are closed.