NBS: URUČENJE NAGRADE “BRANISLAV MANE ŠAKIĆ”

U Narodnoj biblioteci u Smederevu, u utorak, 5. juna, na prigodnoj svečanosti od 12 časova, biće dodeljena ovogodišnja nagrada “Branislav Mane Šakić” i specijalno priznanje istoimenog fonda.

Ovogodišnje dobitnice  su Jelena Jež, novinar-voditelj Radija “Slovo ljubve” Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke za doprinos očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja i Ana Rostokina, prevodilac i književni stvaralac, za izuzetno vladanje srpskim jezikom i uspostavljanje mostova saradnje između Srbije i Rusije.

„Želeći da podstaknemo očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, 1998. godine ustanovljena je nagrada „Branislav Mane Šakić“, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu, a od 2017. godine nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja“, podsećaju iz ovog Fonda.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanje smederevskog radija. Imajući pomenuto u vidu, na inicijativu supruge Jadranke Nićin, novinara, i uz svesrdnu podršku ove medijske kuće formirani su Fond i odličje koji nose Šakićevo ime.

Zaključno sa 2010. nagrada  je dodeljivana 16. oktobra u Radio Smederevu, na dan njegovog osnivanja, da bi nakon privatizacije celokupni tok uručenja ovog priznanja ostao u nadležnosti osnivača Fonda i obavlja se u Narodnoj biblioteci Smederevo 5. juna, na dan rođenja Branislava Maneta Šakića.

Podsećanja radi, priznanje su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva,  koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš  (Radio Beograd),  Marija Slavković   (Radio Beograd),  Duško Marković  (Radio Beograd),  Snežana Živković  (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obraćević  (Radio Beograd) i Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac). Među dobitnicima su i Dušanka Kalanj (Radio televizija Srbije), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (Televizija Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (Radio televizija Srbije),  Miroslav Vojvodić (Radio Beograd), Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Dina Čolić (Radio televizija Srbije), Svetlana Mladenović (Radio Beograd 202), Ljiljana Marković (Radio televizija Srbije),  Marina Rajević Savić (Televizija Hram) i Slobodanka Vujanić (RTRS, Radio Republike Srpske).

Pored pomenutog odličja Fond je 2017. ustanovio još  jednu novinu – Specijalno priznanje namenjeno strancima koji svojim radom i znanjem srpskog jezika predstavljaju primer vredan pažnje.

Prvi dobitnik je Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor Humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

Značaj nagrade „Branislav Mane Šakić“ je utoliko veći ukoliko se zna da je prva i do skora jedina te vrste na području bivših  država SRJ i SCG, kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele.

 

SDN

 

 

One thought on “NBS: URUČENJE NAGRADE “BRANISLAV MANE ŠAKIĆ”

  • 4. juna 2018. at 14:54
    Permalink

    A kad će Vesna Ristić da dobije ono što odavno zaslužuje?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *