МИНИСТАР ТРИВАН: ОДГОВАРНОСТ ЗА СВЕ КОЈИ ОДЛАЖУ ОТПАД ТАМО ГДЕ НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО

Свако физичко и правно лице, па и локалне самоуправе, биће позвани на одговорност уколико отпад одлажу на местима која за то нису предвиђена, рекао је за „Смедеревске новине“ министар за заштиту животне средине Горан Триван приликом недавне посете нашем граду. Позвао је грађане да „када им се упали црвена лампица“ обавезно реагују и сваку сумњу пријаве министарству, које тврди, проверава сваку дојаву.
-Проверавамо сваку локацију укључујући и то да ли је то место могуће као место да се нешто одлаже, од тога почињемо. Ако није предвиђено, онда ће неко, ако је о нечему одлучио, морати да буде позван да питамо зашто је то ту. Моје иступање јавно је позив свима који то раде – немојте бацати смеће тамо где му место није, од грађана, до локалне самоуправе – рекао је Триван за наш портал.
Изричит је да ниједна врста отпада не може да се одлаже „како коме падне на памет“, већ да постоје закони и правила која то регулишу и тога свако мора да се придржава.
-Толеришемо да у Србији има око 4-5 хиљада дивљих депонија, што је све мимо закона. Али пракса говори да људи, или немају где то да одлажу, па бацају са стране, или постоји она друга половина, или колико год, који су апсолутно криминалци, који бацају где хоће и како хоће. Ја сад не знам да ли је криминалац физичко лице, фирма или нека локална самоуправа. То је забрањено да се ради – јасан је био министар.
На наше питање да ли је упознат са проблемом изношења и одлагања шљаке у атарима села око железаре, због чега су мештани у више наврата протестовали, одговара обећањем да ће се надлежно министарство „у догледно време Смедеревом у целини позабавити“.
-Законом о приватизацији је устврђено да је сав историсјки отпад до момента приватизације обавеза државе и ту почиње и завршава се сва прича. Све оно што је отпад који је затечен у железари Смедерево, од момента када су је преузели наши пријатељи из Кине, је наш, држава мора да се побрине о томе. Када то кажемо, мисли се на Владу Србије, локална самоуправа често и нема капацитете да то реши, чак и кад хоће. С друге стране грађани и те како имају право да се буне и имају право да штите право на своје здравље и апсолутно подржавам грађане у том смислу. Формирањем министарства се све променило, само што то изгледа многи нису схватили у Србији. Ми смо озбиљни у томе и ме ћемо се железаром свакако позабавити. И разговараћемо и са општином и са кинеском фирмом о томе прво да утврдимо које су количине, а још важније од количине, је која је структура тог отпада. Кад знамо које су врсте и количине, онда ћемо знати колико то кошта, јер све то мора да се прати из буџета – најавио је Триван.
Истакао је да је улога медија и цивилног сектора изузетно важна у области заштите животне средине, и објаснио да је добро да се грађани јављају јер локалне самоуправе „немају увек евиденцију о сваком проблему или свакој микро или мини локацији, при чему су негде и општине виновници тог одлагања.“
– Често је то због тога што не знају где ће са тим. Не оптужујем никог, само хоћу да кажем да грађани имају право да воде рачуна о животној средини, да су медији дужни да то обнародују, а да општина, заједно са грађаним и медијима и цивилним организацијама, и државом, да то узмемо да решимо. Цивилно друштво и медији су средство притиска на власт, власт је свака спора, има различита ограничења, и ако је не притискате да нешто урадити, она ће то спорије урадити – објаснио је министар Триван.
На „мапи“ загађености слика Смедерева „није баш најбоља“, али ситуације је таква на територији целе Србије. Надлежне службе министарства су, каже, претходних неколико месеци радиле на „скенирању“ еколошке ситуације у свим градовима и општинама у Србији, али нема места очајавању – важно је да „министарство и Влада Србије знају дијагнозу, јер када се зна дијагноза, знате како и да лечите“. Наводи да недостатак новца јесте велика препрека, али не мисли да је и највећа. Већи проблем је, објашњава, недостатак капацитета у локалним самоуправама, а могуће решење проблема види у јавно-приватном партнерству, које се на примеру Београда показало као успешно.

Ј.В.

3 thoughts on “МИНИСТАР ТРИВАН: ОДГОВАРНОСТ ЗА СВЕ КОЈИ ОДЛАЖУ ОТПАД ТАМО ГДЕ НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО

 • 25. maja 2018. at 21:15
  Permalink

  Наш народ каже ,, Лепо блеји али се слабо музе “! Свака му је на месту, осим тога да ће тек да се позабави са Смедеревом, јер све он ово зна већ од првог дана али се прави луд! Могао је до сада да реагује сто пута али ће тек сад!!! Исти је случај са нашом комуналном полицијом која не реагује и од које нико до сада није видео никакве вајде.
  Пројекти за нову регионалну депонију су завршени још 2005. год. а до данас није колац пободен, а Јасна и њена булумента хоће у Европу!? Тако су и Бугари ушли у Унију са обавезом да за 5 година изграде све регионалне депоније, нису ништа урадили па сад плаћају казну.
  Моја комшиница је купила од Годомина 32 хектара земље да узгаја воће и поврће поред пута за Вампирачу у Осипаоници, а тамо ђубра до колена и на хиљаде цистерни фекалија, па не сме жена да доведе пословне партнере из света да се не нагаде! А то је зато што је Јаснина глава депонија лажи и увреда, примитивизма и мржње, а не башта развоја и напретка! Срамота за једног инфектолога.

  Reply
 • 17. maja 2018. at 10:24
  Permalink

  Pogledajte prilaz OŠ „Sveti Sava“u Smederevu,prilaz iz ulice Reuta uvolucije pa to je ruglo kroz koje prolaze deca .Čišćeno je više puta u ranijem periodu ali nadležna lica ,inspektori komunalna policija i dr.ne žele ni da izađu na teren a kamo li da spreče odlaganje.Što se tiče Grada i gradske uprave pa oni prodaše i dečije igralište na uglu lozničke i Revolucije,.

  Reply
 • 16. maja 2018. at 13:56
  Permalink

  Stari salinacki put i krivak su ogledalo svih pogotovu nadleznih, a svi su se otimali za funkcije nacelnika i slicnih pozicija u vlasti. Ne zaboravite tu su nam rezerve pitke vode !!!!!!!!!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *