MINISTAR TRIVAN: ODGOVARNOST ZA SVE KOJI ODLAŽU OTPAD TAMO GDE NIJE PREDVIĐENO

Svako fizičko i pravno lice, pa i lokalne samouprave, biće pozvani na odgovornost ukoliko otpad odlažu na mestima koja za to nisu predviđena, rekao je za „Smederevske novine“ ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan prilikom nedavne posete našem gradu. Pozvao je građane da „kada im se upali crvena lampica“ obavezno reaguju i svaku sumnju prijave ministarstvu, koje tvrdi, proverava svaku dojavu.
-Proveravamo svaku lokaciju uključujući i to da li je to mesto moguće kao mesto da se nešto odlaže, od toga počinjemo. Ako nije predviđeno, onda će neko, ako je o nečemu odlučio, morati da bude pozvan da pitamo zašto je to tu. Moje istupanje javno je poziv svima koji to rade – nemojte bacati smeće tamo gde mu mesto nije, od građana, do lokalne samouprave – rekao je Trivan za naš portal.
Izričit je da nijedna vrsta otpada ne može da se odlaže „kako kome padne na pamet“, već da postoje zakoni i pravila koja to regulišu i toga svako mora da se pridržava.
-Tolerišemo da u Srbiji ima oko 4-5 hiljada divljih deponija, što je sve mimo zakona. Ali praksa govori da ljudi, ili nemaju gde to da odlažu, pa bacaju sa strane, ili postoji ona druga polovina, ili koliko god, koji su apsolutno kriminalci, koji bacaju gde hoće i kako hoće. Ja sad ne znam da li je kriminalac fizičko lice, firma ili neka lokalna samouprava. To je zabranjeno da se radi – jasan je bio ministar.
Na naše pitanje da li je upoznat sa problemom iznošenja i odlaganja šljake u atarima sela oko železare, zbog čega su meštani u više navrata protestovali, odgovara obećanjem da će se nadležno ministarstvo „u dogledno vreme Smederevom u celini pozabaviti“.
-Zakonom o privatizaciji je ustvrđeno da je sav istorisjki otpad do momenta privatizacije obaveza države i tu počinje i završava se sva priča. Sve ono što je otpad koji je zatečen u železari Smederevo, od momenta kada su je preuzeli naši prijatelji iz Kine, je naš, država mora da se pobrine o tome. Kada to kažemo, misli se na Vladu Srbije, lokalna samouprava često i nema kapacitete da to reši, čak i kad hoće. S druge strane građani i te kako imaju pravo da se bune i imaju pravo da štite pravo na svoje zdravlje i apsolutno podržavam građane u tom smislu. Formiranjem ministarstva se sve promenilo, samo što to izgleda mnogi nisu shvatili u Srbiji. Mi smo ozbiljni u tome i me ćemo se železarom svakako pozabaviti. I razgovaraćemo i sa opštinom i sa kineskom firmom o tome prvo da utvrdimo koje su količine, a još važnije od količine, je koja je struktura tog otpada. Kad znamo koje su vrste i količine, onda ćemo znati koliko to košta, jer sve to mora da se prati iz budžeta – najavio je Trivan.
Istakao je da je uloga medija i civilnog sektora izuzetno važna u oblasti zaštite životne sredine, i objasnio da je dobro da se građani javljaju jer lokalne samouprave „nemaju uvek evidenciju o svakom problemu ili svakoj mikro ili mini lokaciji, pri čemu su negde i opštine vinovnici tog odlaganja.“
– Često je to zbog toga što ne znaju gde će sa tim. Ne optužujem nikog, samo hoću da kažem da građani imaju pravo da vode računa o životnoj sredini, da su mediji dužni da to obnaroduju, a da opština, zajedno sa građanim i medijima i civilnim organizacijama, i državom, da to uzmemo da rešimo. Civilno društvo i mediji su sredstvo pritiska na vlast, vlast je svaka spora, ima različita ograničenja, i ako je ne pritiskate da nešto uraditi, ona će to sporije uraditi – objasnio je ministar Trivan.
Na „mapi“ zagađenosti slika Smedereva „nije baš najbolja“, ali situacije je takva na teritoriji cele Srbije. Nadležne službe ministarstva su, kaže, prethodnih nekoliko meseci radile na „skeniranju“ ekološke situacije u svim gradovima i opštinama u Srbiji, ali nema mesta očajavanju – važno je da „ministarstvo i Vlada Srbije znaju dijagnozu, jer kada se zna dijagnoza, znate kako i da lečite“. Navodi da nedostatak novca jeste velika prepreka, ali ne misli da je i najveća. Veći problem je, objašnjava, nedostatak kapaciteta u lokalnim samoupravama, a moguće rešenje problema vidi u javno-privatnom partnerstvu, koje se na primeru Beograda pokazalo kao uspešno.

J.V.

3 thoughts on “MINISTAR TRIVAN: ODGOVARNOST ZA SVE KOJI ODLAŽU OTPAD TAMO GDE NIJE PREDVIĐENO

 • 25. maja 2018. at 21:15
  Permalink

  Naš narod kaže ,, Lepo bleji ali se slabo muze “! Svaka mu je na mestu, osim toga da će tek da se pozabavi sa Smederevom, jer sve on ovo zna već od prvog dana ali se pravi lud! Mogao je do sada da reaguje sto puta ali će tek sad!!! Isti je slučaj sa našom komunalnom policijom koja ne reaguje i od koje niko do sada nije video nikakve vajde.
  Projekti za novu regionalnu deponiju su završeni još 2005. god. a do danas nije kolac poboden, a Jasna i njena bulumenta hoće u Evropu!? Tako su i Bugari ušli u Uniju sa obavezom da za 5 godina izgrade sve regionalne deponije, nisu ništa uradili pa sad plaćaju kaznu.
  Moja komšinica je kupila od Godomina 32 hektara zemlje da uzgaja voće i povrće pored puta za Vampiraču u Osipaonici, a tamo đubra do kolena i na hiljade cisterni fekalija, pa ne sme žena da dovede poslovne partnere iz sveta da se ne nagade! A to je zato što je Jasnina glava deponija laži i uvreda, primitivizma i mržnje, a ne bašta razvoja i napretka! Sramota za jednog infektologa.

  Reply
 • 17. maja 2018. at 10:24
  Permalink

  Pogledajte prilaz OŠ „Sveti Sava“u Smederevu,prilaz iz ulice Reuta uvolucije pa to je ruglo kroz koje prolaze deca .Čišćeno je više puta u ranijem periodu ali nadležna lica ,inspektori komunalna policija i dr.ne žele ni da izađu na teren a kamo li da spreče odlaganje.Što se tiče Grada i gradske uprave pa oni prodaše i dečije igralište na uglu lozničke i Revolucije,.

  Reply
 • 16. maja 2018. at 13:56
  Permalink

  Stari salinacki put i krivak su ogledalo svih pogotovu nadleznih, a svi su se otimali za funkcije nacelnika i slicnih pozicija u vlasti. Ne zaboravite tu su nam rezerve pitke vode !!!!!!!!!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *