“KAIZEN” SAOPŠTAVA: ŠTRAJK REZULTAT NESPORAZUMA, VELIKA REPUTACIONA I FINANSIJSKA ŠTETA

Pet dana nakon što je u turskoj fabrici tekstila “Kaizen” organizovana obustava rada, poslodavac se oglasio saopštenjem za javnost. U njemu ističe da se u smederevskom pogonu sve radi u “skladu sa radnopravnim propisima Republike” i navodi da je štrajk neosnovan i “rezultat nesporazuma” u vezi sa isplatom za “rad u režimu preraspodele radnog vremena”. Saopštenje “Kaizena” prenosimo u celosti:
“Nedavni štrajk u našoj kompaniji bio je bez osnova nije bio organizovan u skladu sa zakonom. Štrajk nije bio najavljen, Kaizenu nikada nije uručena odluka o stupanju u štrajk, niti nam je bila dostavljena lista zahteva zaposlenih, što su sve obaveze zaposlenih na osnovu Zakona o štrajku. Posledično, nije nam bila data mogućnost da odgovorimo na zahteve zaposlenih i da pokušamo da postignemo dogovor o tome kako se problemi za koje su zaposleni mislili da postoje mogu rešiti. Obustava proizvodnje ugrozila je ispunjenje obaveza prema našim internacionalnim klijentima i prouzrokovala veliku reputacionu i finansijsku štetu za Kaizen.
Kaizen nikada nije kasnio sa ispunjenjem svojih obaveza prema zaposlenima. Naprotiv, zarade smo zaposlenima redovno isplaćivali znatno pre rokova koji su utvrđeni ugovorima o radu. Skorašnji štrajk u našoj fabrici u Smederevu je rezultat nesporazuma u pogledu vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena, a ne za prekovremeni rad. Preraspodela radnog vremena je poseban režim rada koji je dozvoljen i regulisan Zakonom o radu, koji podrazumeva posebnu metodologiju za obračun radnih sati. Čim smo za to dobili priliku, ovo smo objasnili zaposlenima i razrešili sve nesporazume. Sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili smo u potpunosti i na vreme.
Od kada smo pre dve godineo snovali proizvodnju u Smederevu Kaizen je u potpunosti poslovao u skladu sa svim važećim propisima RepublikeSrbije. Sve svoje obaveze prema zaposlenima ispunjavali smo savesno, u dobroj veri, i u svemu u skladu sa radnopravnim propisima Republike Srbije. Mi imamo izuzetno poštovanje za svih svojih 350 zaposlenih i nastavićemo da radimo zajedno sa njima kako bi održali i proširili svoju investiciju u Srbiji” – navedeno je u saopštenju prosleđenom našoj redakciji.

SDN

One thought on ““KAIZEN” SAOPŠTAVA: ŠTRAJK REZULTAT NESPORAZUMA, VELIKA REPUTACIONA I FINANSIJSKA ŠTETA

  • 18. maja 2018. at 23:00
    Permalink

    Nije nego, preraspodela a nije prekovremeni. Zašto odmah brže bolje platiste radnicima sve. Ako ste kao poslodavac zadovpljni radom zaposlenih onda se potrudite da vaši zaposleni budu zadovoljni. Na kraju najvažnije, zaposlene kojima kojima uručiste otkaze odmah da veatite na posao uz izvinjenje zbog stresa koji im pričiniste.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *