„EU PRO“: VIŠE OD 5 MILIONA EVRA ZA JAVNU INFRASTRUKTURU

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u utorak, 15. maja, od 11 časova, biće održan skup za predstavnike dvanaest lokalnih samouprava na kojem će bliže biti predstavljeni uslovi konkursa i načini prijave za program „EU PRO“ koji se odnosi na unapređenje infastrukture u dva regiona- Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.
Predstavnici Golupca, Kučeva, Malog Crnića, Petrovca na Mlavi, Požarevca, Velikog Gradišta, Žabara, Žagubice, Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane moći će da se informišu na koji način i kojim predlozima mogu da konkurišu za deo od ukupno 5,2 miliona evra za projekte javne infrstrukture koje je Evropska unija opredelila. Program „EU PRO“ finansira se iz IPA programa za 2016-tu godinu, a sprovodi ga kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.
Ukazujući na značaj ovog projekta ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da „proces evropskih integracija nije cilj sam po sebi, već predstavlja mehanizam ukupnog unutrašnjeg razvoja naše zemlje. U tom smislu od izuzetne važnosti je da lokalne samouprave na ovaj način mogu da jačaju kapacitete kako bi u budućnosti koristile više sredstava iz evropskih fondova“, navode iz UNOPS-a.
-Stoga pozivam gradove i opštine da iskoriste sve mogućnosti koje pruža „EU PRO“ projekat i konkurišu sa projektima koji će doprineti održivom regionalnom razvoju i unaprediti kvalitet zdravstvenih, socijalnih i komunalnih usluga koje uživaju naši građani – rekla je ministarka.
Lokalne samouprave mogu do 29. juna da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem životu stanovništa, kao što su obnova i izgradnja obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i projektima usmerenim na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, posebno romske zajednice, kroz unapređenje postojeće socijalne i komunalne infrastrukture. Projekti takođe mogu da se odnose na unapređenje zaštite životne sredine, odnosno upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, ili unapređenje energetske efikasnosti.
Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 50.000 evra do 150.000 evra, a lokalne samouprave mogu da konkuriše samo sa jednim predlogom projekta koji može biti finansiran. Preduslov za konkurisanje je postojanje građevinske dozvole. Svaki predlog projekta će morati da sadrži objašnjenje kako će se kroz realizaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja (odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj lokalnoj samoupravi.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *