„MUZEJI ZA 10“ I U SMEDEREVU

Smederevski muzej svojim aktivnostima i programima priključiće se zajedničkoj manifestaciji „Muzeji za 10“, koja će širom Srbije biti održana od 14. do 20. maja.

Muzej u Smederevu će tokom trajanja manifestacije publici predstaviti brojne popularne programe različitog karaktera – izložbe, koncerte, predavanja i razgovore sa publikom. Ove godine smederevski muzej održaće veoma popularnu manifestaciju Noć muzeja po deseti put, majavljuju organizatori.

-Kako bismo odgovorili na zahteve publike, naša ustanova će tokom trajanja Nacionalne nedelje muzeja imati produženo radno vreme, a svi programi su besplatni! Zato, povedite svoje porodice i prijatelje, ponesite foto aparate i u dobrom raspoloženju dođite da zajedno uživamo u programima koji će približiti delatnost muzeja najširoj mogućoj publici – pozivaju sugrađane iz ove ustanove.

U okviru programa u ponedeljak, 14. maja, za 19 časova zakazano je svečano otvaranje izložbe „Smederevo: grad i ljudi u umetnosti 20. veka“ autorke mr Snežane Cvetković. Posetioci će, takođe, moći da se sa istorijom grada upoznaju kroz novu postavku „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“, zatim izložba. Potom, 16. maja od 19 časova biće priređen koncert gitariste Pavla Žarkića, studenta druge godine Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Nar4edni dan je rezervisan za predavanje „U potrazi za grobom despota Đurđa Brankovića“ dr Dejana Radičevića docenta na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koje je planirano za 18 časova. U petak, 18. maja od 20 časova biće održan koncert hora duhovne muzike „Iskon“ iz Kovina, posvećen stradanju i vaskrsu Srbije u Prvom svetskom ratu. Narednog dana, u tri termina, od 20,21 i 22 časa biće priređeni petnaestominutni koncerti klasične muzike orkestra „Svetlost“.

Kao i prethodnih godina, muzeji, kulturni centri, galerije, biblioteke, arhivi i srodne institucije širom Srbije predstaviće od 14. do 20. maja kulturno nasleđe Srbije. Sve ovo dešava se u okviru Nacionalne nedelje muzeja, tokom koje će biti obeleženi Međunarodni dan muzeja (18. maj), kao i Evropska noć muzeja (19. maj).

U više od 45 gradova i mesta širom zemlje publiku očekuju zanimljive izložbe, veliki broj radionica, pratećih programa, posebno osmišljenih sadržaja za decu i mlade. Tokom trajanja manifestacije svi sadržaji će biti besplatni.

Tokom manifestacije radno vreme Muzeja u Smederevu će biti produženo, i to od ponedeljka do petka od 9 do 21 čas, u subotu 19. maja, kada je i Noć muzeja od 10 do ponoći i u nedelju od 9 do 21 čas.

J.V.

 

Comments are closed.