„KAIZEN“: STIGLA PLATA, ALI I OTKAZI

Nakon što je u petak oko 300 radnica turske tekstilne fabrike „Kaizen“ obustavilo rad, zahtevajući uplatu zarade i prekovremenih sati, novac je legao na njihove račune, ali su ih sačekali otkazi i pretnje zatvorom zbog „objavljivanja službene tajne“.
Veći problem za poslodavca, sudeći prema svedočenju zaposlenih, od samog štrajka, bila je činjenica što je ceo slučaj, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, dospeo u medije.
-Subota je bila radna, došle smo na posao pošto nam je uplaćena plata i naknada za prekovremeni rad. Nekolicini koleginica za koje je, kako kaže poslodavac, utvrđeno da su slikale halu, obustavu rada i odlazak kućama, i sve to posatvile na društvene mreže, ponuđen je sporazumni raskid ugovora, a rečeno im je da će, ako to ne prihvate, snositi krivičnu odgovornost jer su „objavile poverljive informacije“ i „službenu tajnu“ – svedoči jedna od radnica koja je prošla bez sankcija.
Radnice će, sazanjemo, uredno nastaviti da odlaze na posao, a kakvi će biti potezi poslodavca i da li će i kakvih posledica još biti zbog svega što se dogodilo, nije poznato, pošto je nemoguće doći do komentara turskog investitora.
Pogon „Kaizena“, filijala turske kompanije „Kardem“ otvoren je u Smederevu pre dve godine. Tada je najavljeno proširenje kapaciteta i otvaranje 800 radnih mesta. Za sada, upošljeno je oko 300, uglavnom žena, od kojih većina njih ima ugovore na određeno vreme, sa platom od oko 25.000 za švalje i nešto većom zaradom za „kontrolore“ na linijama. Radno vreme je od ponedeljka do petka, od 7 do 15 časova, ali se često događa, da obimne porudžbine, od kojih su mnoge za poznate brendove, zahtevaju prekovremeni i rad vikendom.

J.V.

6 thoughts on “„KAIZEN“: STIGLA PLATA, ALI I OTKAZI

 • 14. maja 2018. at 13:50
  Permalink

  A kad im je nuđeno da osnuju pravi sindikat pojedinci su se smejali… nikad nije kasno ljudi osnujte pravi sindikat i zaštitite se…

  Reply
 • 14. maja 2018. at 01:20
  Permalink

  NIko nije ni trebalo da pristane da radi za 25000 i to na određeno vreme. Kad ne bi imali tako jeftinu radnu snagu morali bi da plaćaju više. Sami sebe ukopavamo podaničkom logikom „bolje išta nego ništa“. Da vidimo sada da li će ostale radnice da podrže koleginice koje su dobile otkaz, ili će da saviju glavu i rade za „bolje išta nego ništa“. Ako su PKC, Kaizen i fabrika Jasnine smrdljive ribe budućnost za našu decu, onda budućnost i nemamo.

  Reply
 • 13. maja 2018. at 22:08
  Permalink

  Proširenje kapacireta uz subvenciju države od po 10.000eu po radniku koji rade za 200eu mesečno?

  Reply
 • 13. maja 2018. at 12:30
  Permalink

  Sluzbena tajna?
  Aha to je ona tajna da ne placate zakup hale, i da gradu ne placate sta treba kao ni porez….MA MRS BRE U TURSKU ODAKLE STE I DOSLI!!!!

  Reply
  • 14. maja 2018. at 11:03
   Permalink

   Zakup nemoze da omane kontrplise ga BABA i VIMEKS, ipak je tu u pitanju visi drustveni INTERES !!!

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *