ZA SAMOSTALAN ŽIVOT OSOBA SA INVALIDITETOM

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva obeležio je u petak Evropski dan samostalnog života, akcijom na glavnom gradskom trgu, deleći građanima ankete i promo materijal u vezi sa ovom tematikom.
-Centra je nastavio tradiciju da na ovaj dan ispituje stavove građana u vezi sa osobama sa invaliditetom, odnosno želeli smo da saznamo šta za građane znači samostalan život, da li smatraju da osobe sa invaliditetom mogu da žive samostalno u kući, bez drugih članova porodice i šta im je za to potrebno. Inače, ovogodišnji Evropski dan samostalnog života svuda se obeležava akcijom vezanom za pristupačnost, tako da smo mi u januaru započeli akciju „Pristup za sve građane“, u okviru koje smo svim javnim objektima, ugostiteljskim objektima i radnjama, poslali molbu da svoje objekte učine pristupačnim osobama sa invaliditetom. Najveći akcenat je na državnim i gradskim ustanovama, u kojima osobe sa invaliditetom ostavruju svoja prava, i one kao takve moraju da budu pristupačne osobama sa invaliditetom – kaže Ivana Gvozdenović, sekretar Gradskog saveza OSI.
U junu će, kako navodi, imati polugodišnji izveštaj o ovoj akciji, medijima će biti prezentovano ko je odgovorio na molbu i ko je šta uradio na planu pristupačnosti.
-Početak godine nije bio obećavajući, bilo je samo par odgovora na naš zahtev, a mnogi nisu ni razumeli šta znači pristupačnost. Misle da je dovoljno samo postaviti rampu koja je strma i da su time rešili pitanje pristupačnosti, a zapravo to nije tako. Zamolili smo ih da se, kada rešavaju problem pristupačnosti, obavezno jave Gradskom savezu, jer naši predstavnici najbolje znaju šta znači pristupačnost.
Dodaje da je jedan od osnovnih preduslova da osoba sa invaliditetom bude samostalna, jeste da ima personalnog asistenta, i kaže da je ova usluga od maja dostupna za desetoro njihovih korisnika.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *