RADNICE „KAIZENA“: DA NAM PLATE PREKOVREMENI RAD

Oko 300 radnica u tekstilnoj fabrici „Kaizen“, smederevske filijale turske firme „Kardem“, obustavilo je rad, zahtevajući da im se prekovremeni rad iz prethodnih šest meseci uplati jednokratno, uz zaradu za april, koja nije legla na njihove račune u očekivanom roku. One su, kako saznajemo, obavestile poslodavca da će zaustaviti mašine ako im naknade i plate ne budu isplaćene, a kako se to nije dogodilo, odlučile su da prekinu rad. Rečeno im je, kažu, da odu kući, te da će im potraživanja leći na račun.
Problem je, kako saznajemo, to što se dešava da, iako im je radno vreme od 7 do 15 časova, često dnevno rade 10-12 sati, a neretko im je radna i subota. Sve to, kažu, trebalo je da im bude plaćeno, takva su bila obećanja, zbog čega su trpele teške uslove i nastavile da dolaze na posao.
-Rečeno je da će nam prekovremeni rad biti plaćen uz platu za april, a nama ni ta plata još nije legla. Sada čujemo da će da vrše neku „preraspodelu“ tih naknada, odnosno, da će prekovremene sate da nam „kickaju“ uz nekoliko zarada. Zato smo se odlučile na obustavu rada koja treba da bude upozorenje – kaže za „Smederevske“ jedna od zaposlenih.
-Dešava se da na početku nedelje dobijemo zacrtanu normu, ali da dva-tri dana nemamo sa čime da radimo, jer materijali nisu stigli. Onda stignu u sredu ili četvrtak po podne, pa za duplo kraći period moramo da ispunimo istu normu. Ostajali smo po 10-12 sati na poslu, radili i subotama – svedoči ona.
Još veći je problem, objašnjava naša sagovornica, što nemaju kome da se obrate, jer je, kaže, u preduzeću „totalni haos“ i „niko ni šta ne zna“. Da ne zna ništa, predstavnicima medija, u kratkom telefonskom razgovoru rekao je i ženski glas koji se javlja na fiksni telefon preduzeća.
-Ne znam o čemu pričate – rekla je ljubazno, spustivši slušalicu.
Prema svedočenju zaposlenih zarada im je na nivou minimalca, oko 25.000 dinara, a ugovore imaju na određeno vreme. S obzirom na to da radnici nisu sindikalno organizovani, nema pregovora ni štrajkačkog odbora, pa je sudbina obustave rada neizvesna, kao i dolazak na posao svih koji su se odlučili na ovaj korak.
Podsećamo, tekstilna firma „Kaizen“ jer u našem gradu pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada su najavljena ulaganja u opremu, kao i zaposlenje za oko 800 radnika.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *