“PATRIOTSKA SPONA” VLADI SRBIJE: “PODSTAKNITE” RAD OSNOVNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U SMEDEREVU

Nakon prošlonedeljnog otvorenog pisma ministru vojnom Aleksandru Vulinu, Udruženje potomaka i ratnika 1912-1999. „Patriotska spona” obratilo se i Vladi Srbije  sa molbom da se na svojoj redovnoj sednici upozna sa “ugrožavanjem građanskih sloboda, zloupotrebom javnih funkcija i diskriminacijom ugroženih građana Smedereva”. Iz Udruženja pozivaju Vladu Srbije da reaguje i “na zakonski način, u skladu sa svojim ovlašćenjima podstakne rad Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu”, kako bi u što kraćem roku postupilo po službenoj dužnosti i “uzelo u razmatranje” dva krivične prijave koje su podnete protiv gradonačelnice Jasne Avramović.

-Osnovano sumnjamo da je gradska vlast Smedereva, na čijem je čelu gradonačelnica Jasna Avramović, izvršila pritisak na rad Osnovnog javnog tužioca u Smederevu i da su naše prijave završile u fioci ili korpi za otpatke. Zato molimo da predmet preuzme Republički javni tužilac, pogotovo kada su predmet narušavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda, koja su Ustavom Republike Srbije svim građanima Srbije zagarantovana – navodi se u molbi “Patriotske spone” upućenoj Vladi Srbije.

Navode da su zbog svojih humanitarnih aktivnosti i spremnosti da se bore za pravdu i pomognu ugroženim licima, po čemu su postali prepoznatljivi, postali „nepodobni gradonačelnici Smedereva Jasni Avramović“, zog čega trpe određene pritiske.
-Doživljavali smo otvorene pretnje lično od gradonačelnice Jasne Avramović i pojedinih struktura vlasti. Gradonačelnica Jasna Avramović naložila je svojim poslušnicima da izrade dosijea naših članova sa slikama, ličnim podacima, gde su zaposleni članovi porodice, u koje škole idu deca, itd. Pozivali su članove na informativne razgovore i na razne načine pretili i plašilli ljude, ucenjivali ih da će dobiti otkaze kako bi ih naterali da izađu iz Udruzenja potomaka ratnika i veterana 1912-1999 Patriotska Spona.
Navode da je Udruženje 5. marta podnelo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu protiv gradonačelnice Jasne Avramović i članice Gradskog veća Jasmine Vojinović zato što su počinile krivična dela “protiv sloboda, prava čoveka i građana” i zbog “povrede slobode izražavanja i udruživanja”.
U molbi “Patriotske spone” upućenoj Vladi Srbije govori se i o slučaju porodice Lončar, kojoj udruženje pomaže, nakon požara u kojem im je izgorela kuća i sve stvaru u njoj, uključujući i lična dokumenta.
-Prilikom uvida u ceo slučaj i ličnog obraćanja institucijama koje su bile akteri po službenoj dužnosti, uvideli smo mnogobrojne zloupotrebe pojedinaca, a utvrdili smo da je glavnu opstrukciju nečinjenja pojedinih službi izvršila lično gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. Zbog svega utvrđenog podneli smo novu krivičnu prijavu 2.aprila Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu protiv gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović zbog zloupotrebe javne funkcije i omalovažavanja i diskriminacije ugroženih građana Smedereva i sprečavanja službenih lica da vrše svoje zakonske obaveze, kao i protiv Centra za socijalni rad i odgovornog lica direktora Miloša Đorđevića zbog omalovažavanja i diskriminacije ugroženih građana Smedereva, ugrožavanja života i zdravlja građana Smedereva, nevršenjem svojih zakonskih obaveza – navodi se u tekstu proseleđenom Vladi Srbije.
Uz molbu “Patriotska spona” dostavila je Vladi Republike Srbije obe pomenute krivične prijave podnete Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *