ПРЕДИСТРАЖНЕ РАДЊЕ ПРОТИВ “КОПЕРНИКУСА” И ЈАСНЕ?

Надлежно јавно тужилаштво у Смедереву дало је налог за покретање поступка прикупљања информација у вези са пословањем “Копреникус”-а у нашем граду, сазнају “Смедеревске новине”. Како је наш портал раније објавио, према расположивим сазнањима, овај кабловски дистрибутер своју мрежу је пре више од деценије поставио без важећих дозвола, чиме је избегнуто плаћање такси и накнада које закон предвиђа. Иако, још 2005-те, у време када су започињали постављање кабловско-дистрибутивне мреже, нису имали одобрење за изградњу, као ни главни пројекат на основу кога се издају валидне дозволе, то није спречило “Коперникус” да “премрежи” читав град и преузме примат у овој делатности у Смедереву. Такође, све ово време, од грађана уредно наплаћују накнаду за своје услуге, која је најскупља у граду. Никаква тајна није да је градоначелница Смедерева годинама, уместо да води рачуна о интересима града, протежирала пословање овог предузећа. Како је могуће да неко дође у Смедерево и премрежи цео град, користи инфраструктуру јавне расвете и годинама не плаћа граду никакву накнаду, никоме није јасно. Зашто градска администрација на челу са извршиоцем буџета односно, градоначелницом, није предузела никакве мере и колика штета је на овај начин направљена у градској каси, могло би да буде јасније по завршетку предистражних радњи.
Због тога је, како сазнајемо, наложено прикупљање документације од свих институција локалне администрације које могу имати везе са пословањем “Коперникус”-а у Смедереву. Међу актима су Протокол о пословно-техничкој сарадњи са локалном самоуправом из марта 2005-те, налази грађевинске инспекције, наложена решења која нису испоштована, као и кривичне пријаве које је КДС ПТТ раније подносио смедеревској полицији, указујући на нелојалну конкуренцију и нелегално постављање мреже.
Велики проблем због непрописног коришћења постојеће инфраструктуре без икаквих одобрења имали су и грађани. Подсећамо на најдрастичнији случај, забележен у мају 2009. године на Царини, у улици Генрала Ждана, када је 50-ак породица остало без једног дела кућних апарата, а поједине и без комплетне беле технике. Тада је, због неадекватно постављених каблова које је „Коперникус“ развукао без одобрења „Електромреже Београд“, дошло до кратког споја са далеководом, што је изазвало четири експлозије. Материјална штета причињена је не само житељима поменуте улице, већ и овом јавном предузећу, чија је инфраструктра, такође, оштећена. Без струје су тада били сви корисници моравских села, центра града и насеља Папазовац. На лице места тада су, осим предстваника поменутих фирми, изашли и инспектори за привредни криминал полицијске управе Смедерево, али јавност није сазнала шта је утврђено истаргом и да ли је покренут икакав поступак. Тадашњи шеф одељења за електрорадове у „Електромрежи“ Београд Валериан Аксић, потврдио је за јавност да су они утврдили да је до хаварије дошло јер је кабловски дистрибутер „Коперникус“ развукао мрежу испод далековода, без сагласности „Електромреже“.

Нелегално коришћење бележи и ЕПС Дистрибуција, чије бандере “Коперникус” користи без икаквог одобрења. То потврђују дописи у које су “Смедеревске” имале увид, о чему смо, такође, раније писали.

Ј. Шешлак

26 thoughts on “ПРЕДИСТРАЖНЕ РАДЊЕ ПРОТИВ “КОПЕРНИКУСА” И ЈАСНЕ?

 • 10. маја 2018. at 10:34
  Permalink

  A vi koji joj se divite i podrzavate ,racunajte na provere nadleznih sluzbi.Verovatno ste necim motivisani ( ili koristoljubljem ili direktnim saucesnistvom u mahinacijama)……………….

  Reply
 • 8. маја 2018. at 15:32
  Permalink

  Šumare, Jasna je razbila uz pomoć Disića iznutra SNS pred izbore 2012. godine. Zato je tada i bio lošiji rezultat. I na dobrom je putu bila do prošle godine da opet potpuno razbije SNS u Smederevu dok nisu došli koordinatori iz Centrale. I nemoj više Šumare da lupaš gluposti i da mi dižeš pritisak. Znamo mi dobro u Smederevu, a i ovi iz Centrale ko je Jasna Avramović. Lopov, kriminalac, lažov, prevarant, psihički obolela i iznad svega zla baba!

  Reply
  • 9. маја 2018. at 22:42
   Permalink

   Kad ste moćni, promenite izborni zakon tako da se gradonačelnik bira neposredno, izadjite sa svojim kandidatom, pa onda stanite Jasni na crtu. Ni Vučić vam nebi pomogao. A g-din Berberin, ako ima zdravstvene probleme sa pritiskom, ne bi smeo da se bavi polotikanstvom (u Smederevu je to najčešća pojava). U svakom slučaju želim Vam dobro zdravlje.

   Reply
   • 10. маја 2018. at 10:25
    Permalink

    Tacno je u kriminalu joj za sada nema premca,organizovala je ekipu nema sta !!!

    Reply
    • 10. маја 2018. at 10:27
     Permalink

     Pa nije je dzabe savetovao ucenik slavnog Gotija !!!

     Reply
 • 7. маја 2018. at 23:09
  Permalink

  Koliko mržnje to ima kod dela članstva SNS-a? Zaboravili ste da bez Jasne u Smederevu niste imali šanse da budete u vlasti, a sa rezultatom koji je bio među najlošijim u Srbiji. A, o navedenoj temi nameće se pitanje: „Ko je sve bio na vlasti od 2005“? I za sve je kriva Jasna…?Da malo ne preterujete sa paušalnim ili naručenim optužbama? I postoji li nešto što možete da pohvalite? Pa zar nije bila poenta da se uspostavi konkurencija na tržištu među operaterima kablovske?

  Reply
  • 8. маја 2018. at 13:09
   Permalink

   Pod izgovorom zdrave konkurencije ,zatim i drugi treba da gledaju kablovsku televiziju radilo se u suprotnosti sa zakonom ,odnosno cinjena su krivicna dela.Postoji zakonska procedura koju je trebalo ispostovati, a ne selektivno primenjivati zakon da ne spominjem rad na crno zaposljenih .Tada SNS nije ni postojao pa tako SUMARU svo to nezakonje koje je cinjeno nema veze sa bilo kokom strankom vec sa klasicnom korupcijom i kriminalom,ne samo u ovom evidentnom slucaju vec i u mnogim drugim. KAD TAD SVE IZADJE NA VIDELO A I BIVA PROCESUIRANO !!!!

   Reply
  • 10. маја 2018. at 12:51
   Permalink

   Добро, мислим није добро далеко од доброг, хоћу рећи разумем Вас. Ви сте обожавалац лика и дела Њеног, схватам ал’ ме боли глава због тога, једино сте уз Њу могли да се нађете на месту на коме се Ви нешто питате или одлучунјете. У нормалном систему вредности Ви би сте радили свој посао свакодневни и шушкали што се каже „ко миш у дувару“. Јасно је да ће те Ви овај систем вредности бранити „животом“.

   Reply
 • 7. маја 2018. at 13:55
  Permalink

  \/
  S T R O K A ! ! !

  Reply
 • 7. маја 2018. at 12:19
  Permalink

  Kpernikus $$$$$ Maksa Jasna Milijana …

  Reply
 • 7. маја 2018. at 11:44
  Permalink

  Да ли се СНС боји локалних избора у Смедереву? Како ја схватам ситуацију није проблем изгласавање смене геадоначелнице, већ изгласавање новог „шефа“. Ако ми грађани Смедерева треба, или морамо, да будемо таоци нечије несигуености то не да није добро по нас већ ни за СНС. Одлагање иде на руку ЊОЈ и ПЗС. Да ли је стварно желимо на власти кроз СНС или ПЗС?????

  Reply
 • 7. маја 2018. at 06:49
  Permalink

  Predistražni postupak protiv Kostić Milovana iz SPS a završen,nema završetka ,godinama traju postupci u državnim institucijama,izvesno je da će i ovo biti u istom fazonu.Kakva je poruka države sa ovakvim načinom rada pojedinih tužilaca i sudija.

  Reply
 • 5. маја 2018. at 13:34
  Permalink

  Tebe su Jasna Avramović trebali odavno da izbace iz SNSa! Ne samo zbog toga što si proteklih godina činila kriminal u svoju korist, nego i zbog toga što nisi sprovodila politiku SNSa. Treba da letiš iz stranke i sa vlasti, jer si vodila i vodiš katastrofalnu kadrovsku politiku. Naprednjake si minimizirala, a protežirali kadrove iz svih drugih stranaka. Najveći apsurd je da SNS ima 5 godina apsolutnu većinu, a da je predsednik gradske skupštine predsednik Jasninog Pokreta za Smederevo, a potpredsednik iz SPSa. Pa ko onda vlada Smederevom? Za sve prethodno navedeno, Jasna Avramović je trebala odavno da leti iz stranke i sa mesta gradonačelnika, a ne da se čeka jun mesec 2018. godine. Ako ima nekog u centrali SNSa koji podržava dotičnu gospođu, taj nije normalan!

  Reply
 • 5. маја 2018. at 06:09
  Permalink

  CVETKO javlja sa pijace,kvorum
  ce biti,stop,mozda i nece ,stop

  Reply
 • 5. маја 2018. at 00:53
  Permalink

  Jasna, lopove! Nema posla u Smederevu gde ti lično nisi profitirala i umešala svoje prste!

  Reply
 • 4. маја 2018. at 21:05
  Permalink

  Dali postoji nešto a da u to nije umešana Jasna Avramović , kažu da je smenjuju , samo neznam kada će da je smene i ko će da je nasledi ,jer se već neka dotična ( VK) dama stavila u ulogu gradonačelnice i potpuno je kopira i radi sve što je radila Jasna , tako ako ta dotična dama bude Jasnina naslednica a načuli smo iz puzdanih izvora da će da bude tako ,šta smo na kraju dobili , sjaše kurta da uzjaše murta.

  Reply
 • 4. маја 2018. at 20:10
  Permalink

  Kuku lele ko ce ih pohvata mnogo bre krali

  Reply
 • 4. маја 2018. at 20:07
  Permalink

  Baba zrela ko kruska paaaada

  Reply
 • 4. маја 2018. at 20:06
  Permalink

  Koliko broji do kraja?

  Reply
 • 4. маја 2018. at 20:04
  Permalink

  Bice jos predistraznih radnji ima kod nje toga jos dosta

  Reply
 • 4. маја 2018. at 18:59
  Permalink

  „Влада“ оно што мени јасно је да ли г-дин Шешлак има поуздане информације из врха СНС-а (тј. да ли је г-дин Вучић одлучио) о смени дотичне? Све остало спада у домен нечијих лепих – пустих жеља!! Лично сам ЗА, али ме је оптимизам напустио онако негде уз пут.

  Reply
 • 4. маја 2018. at 18:10
  Permalink

  Jasna prevarantu jedan, najzad si dolijala!

  Reply
 • 4. маја 2018. at 14:15
  Permalink

  Nema kvorum za skupstinu,tako prica ceo grad. Jedanesti je jako blizu.

  Reply
 • 4. маја 2018. at 13:31
  Permalink

  Baba je zrela za renovirano i ulepsano odeljenje psihijatrije,mesta ima za sve njene dupeuvlakace i poltrone

  Reply
  • 4. маја 2018. at 20:09
   Permalink

   Ima ona jos puno da isprica javnom tuziocu

   Reply
 • 4. маја 2018. at 13:29
  Permalink

  Od 2005.godine kada je počelo instaliranje kablovske KCN ,prošlo je 13.godina a od havarije 9 godina. Sada počinju preistražne radnje po zahtevu tužilaštva u vezi pomenutih događaja gde je bilo sumnje za nezakonitosti u postupanja od strane jednog ili više lica.Državne institucije očigledno nisu postupale kada je bilo obaveza ,sada kada su mediji objavili gore navedeno,ipak su našli za shodno da počnu da rade ,bliži se nastupanje roka zastarelosti. Verovatno tako će se okončati postupak. Pored započetog predistražnog postupka ,trebalo bih uporedo izvršiti kontrolu da ki je neko predmet držao na dnu fijoke u stolu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *