PATRIOTSKA SPONA: OTVORENO PISMO MINISTRU VULINU ZA POMOĆ PORODICI LONČAR

Udruženje potomaka i ratnika 1912-1999 “Patriotska Spona” obratilo se otvorenim pismom ministru odbrane Aleksandru Vulinu, kojim upućuje javni poziv da se pomogne obnova kuće porodice Lončar, izgorela u požaru sredinom januara. U otvorenom pismu i apelu za pomoć, udruženje ističe da je najstariji član porodice Lončar i ratni veteran od 1991. godine, kao i da su Snežana i njena trinaestogodišnja ćerka korisnice socijalne pomoći.
U pismu se navodi da su Lončarevi sada beskućnici, pošto im je vatra odnela sve što su imali i sada su bukvalno na ulici.
-Obraćali su se Gradu Smederevu za pomoć više puta, i više puta su odbijani lično od gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović. Porodica Lončar posle 73 dana od požara obratila se našem Udruzenju za pomoć. Naše Udruženje je učinilo sve što je moglo i stalo je u zaštitu cele porodice. Lokalna vlast odbijala je da im pomogne, dok “Patriotska Spona” nije izvršila pritisak preko medija i podizanjem krivične prijave protiv gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović. Tek posle toga, Centar za socijalni rad uplatio je jednokratnu pomoć od 20.000 dinara i Grad vanrednu pomoć od 50 000 dinara – navodi se, između ostalog u otvorenom pismu i dodaje:
-Pošto su im i sva dokumenta izgorela u požaru, krenuli smo sa porodicom po institucijama da im pomognemo da povade dokumenta i ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, organizovali humanitarnu predstavu i skupili 126.000 dinara, organizovali prikupljanje hrane i uspeli smo da im dostavimo tri puta humanitarnu pomoć u hrani i sredstvima za higijenu. Sada je ostalo da ovim skromnim sredstvima započnemo izgradnju kuće. Da se započne može, ali nije dovoljno da se kuća ponovo izgradi.
U pismu se navodi i da je ovo Udruženje neprofitabilno, da se izdržava od članarina i ličnih davanja članova, čije je celokupno angažovanje volontersko.
-Svi naši članovi su patriote, rodoljubi, i svako dobro delo koje čine za njih je pravo zadovoljstvo. Pored ličnog angažovanja možemo samo još i da upućujemo apele humanim ljudima. A posebno smatramo da je Vojska Srbije uvek bila spremna da pomogne ugroženom stanovništvu, pa se i ovog puta nadamo da pomoć Vojske Srbije neće da izostane i da će se pokazati humanost srpskog vojnika i pomoći jednoj samohranoj majci i trinaestogodišnjoj devojčici, i zajednički da im povratimo život i nadu – zaključuje se u otvorenom pismu “Patriotske Spone”.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *