GRADONAČELNICIN KETERING: PRIJATNO!

Tokom samo tri dana građani Srbije su prikupili više od sedam tona hrane u velikoj humanitarnoj akciji koju je u 12 mesta širom Srbije organizovala Banka hrane uz podršku kompanije Delez Srbija, saopšteno je iz ove organizacije. I dok se humanitarnim akcijama i donacijama obezbeđuju obroci za socijalno najugroženije, gradonačelnica Jasna Avramović gradi “biznis” na najsiromašnijim građanima Smedereva.
Kako smo već objavili, posao usluga pripreme, distribucije i raspodele besplatnog obroka za korisnike Narodne kuhinje u Smederevu, odlukom gradonačelnice, dodeljen je privatnoj ketering firmi iz Vrčina, jedinoj prijavljenoj u postupku javne nabavke. Jedina je bila, podsećamo, pošto je konkurs bio “pripremljen” tako da se unapred zna kome je tačno namenjen, a te indicije potkrpeljuju i činjenice da su od ponuđača zahtevani “dodatni” uslovi, za koje se, evidentno znalo, ko može da ih ispunjava.
Tako je gradonačelnica Smedereva istrajala u svojoj nameri da Narodnu kuhinju “oduzme” lokalnoj humanitarnoj organizaciji Crvenog krsta, koja je ovaj posao obavljala nepune dve decenije. Njihov rad bio je upotpunjen i gazdinstvom u Maloj Krsni, ali i donacijama, kao i sredstvima koje je prethodnih godina izdvajalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tako će, umesto dosadašnjih 95, za pojedinačni obrok biti izdvajano 132 dinara. Prema procenama, korisnika Nardone kuhinje u Smederevu ima 1.000, što znači da je dnevni trošak 132.000 dinara, mesečni 3.960.000 dinara, pa računica pokazuje da će ukupna suma od 17,6 miliona dinara biti potrošena za manje od pet meseci. Kako broj onih koji uzimaju obrok varira iz dana u dan, moguće je da dinamika trošenja dozvoli i koji mesec više, ali, po svemu sudeći, ugovorena suma neće biti dovoljna da obroci za najsiromašnije budu obezbeđeni do kraja godine.
No, gradonačelnica je i na to mislila, pa je u Obaveštenju o zaključenom ugovoru naznačeno da se obim nabavke ubuduće može povećati u skladu sa potrebama, bez sprovođenja postupka javne nabavke. Zanimljivo je i to da se iz Pravilnika o finansiranju, načinu rada i uslovima za ostvarivanje prava na besplatan obrok “izgubio” deo koji se odnosi na finansije, pa tako firma koja je dobila posao Narodne kuhinje neće morati da utrošena sredstva opravda pregledom troškova sa ugovorima, fakturama o nabavci dobara i izvršenim uslugama, jer je taj deo potpuno izbačen, već će lokalna samouprava novac da prebacuje samo na osnovu spiska korisnika sa brojem stvarno izdatih obroka.

J. Šešlak

5 thoughts on “GRADONAČELNICIN KETERING: PRIJATNO!

 • 30. aprila 2018. at 10:29
  Permalink

  A keterin firma u vlasnistvu lokalnog glavesine rodom iz mz Mihajlovac. Heheee lagano

  Reply
 • 29. aprila 2018. at 07:56
  Permalink

  Trebaju državni organi da budu efikasni u postupanju,veliki broj nezakonitih radnji će da zastaro

  Reply
 • 27. aprila 2018. at 12:19
  Permalink

  Bitange u zatvor , a prethodno im zapleniti imovinu !!!

  Reply
 • 26. aprila 2018. at 23:59
  Permalink

  Jasna Avramović nas Smederevce godinama pravi budalom. Celo Smederevo i mnogi u Srbiji znaju da je kriminalac i ništa. Počela je da se ugrađuje i na sirotinji. Ovo je nečuveno!

  Reply
 • 26. aprila 2018. at 21:16
  Permalink

  Ovo je samo jedna u moru nezakonitih radnji koje je ova zena godinama organizovano sprovodila – cinila sa svojim saradnicima.Svakako to nije bilo moguce bez precutnih saglasnoti pojedinih nadleznih organa. Ipak postoji ako ne oficijalna ono bar kosmicka PRAVDA .Mnogi koje je ova PRAVDA sustigla nisu nikako predvideli u svojim prljavim zivotima i planovima da ce okoncati na robiji !!!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *