GRADONAČELNICA DAJE NARODNI KAZAN U ZAMENU ZA FOTELJU

Kao što su „Smederevske novine“ ranije objavile, posao podele besplatnih obroka za korisnike Narodne kuhinje u Smederevu, dobila je vrčinska firma „Movie kitchen-catering“, koja je, prema dokumentaciji objavljenoj na sajtu grada, jedina dostavila ponudu. Odluku o dodeli ugovora, vrednog 17,6 miliona dinara ovom privatnom preduzeću, gradonačelnica Jasna Avramović je donela 17. aprila, samo dan nakon produženog roka za podnošenje ponuda, tokom kojeg je izvršena izmena uslova, i to tako da se, kao što smo već pisali, potpuno diskvalifikuje Crveni krst, koji je devetnaest godina obavljao ovu delatnost.
Tako će iz gradske kase umesto dosadašnjih 95 dinara, ubuduće biti izdvajano 132 dinara po obroku, a ukupan iznos može da se poveća, i to „bez sprovođenja postupka javne nabavke“, ukoliko se javi „opravdana potreba za uvećanjem obima nabavke“.
U lokalnoj humanitarnoj organizaciji navode da se na konkurs nisu javili zbog toga što je bilo jasno, naročito nakon dopune zahteva, da ne ispunjavaju uslove za učešće u postupku javne nabavke. Ti uslovi su naknadno „pojačani“ zahtevom da ponuđač mora da ima standarde ISO 9001 i ISO 22000, umesto dosadašnjeg HACCP-a, uobičajenog za ovakve poslove. Takođe, dodatno je zahtevano da ponuđač mora da ima „adekvatno“ vozilo za transport hrane, pošto je, podsećamo, pravilnikom propisano da se obroci distribuiraju na pet različitih punktova, ali se ukidaju lokacije na kojima je to do sada radio Crveni krst.
Hrana iz narodnog kazana će od sada biti deljena u hermetički zatvorenim posudama za jednokratnu upotrebu, upakovanu veknu hleba od 300 grama, i uz, bar je tako navedeno u uslovima, obaveznih 50 grama mesa u svakom obroku. Šta će tačno sadržati jelovnik za najsiromašnije nije obelodanjeno, mada je zahtevano da se u ponudi navede meni za svih sedam dana nedeljno.
Da posao Narodne kuhinje dodeli privatnoj firmi, gradonačelnicu nije sprečila ni činjenica da su budžetom za tekuću godinu koji je usvojila Skupština grada, sredstva za ovu namenu planirana u okviru programske aktivnosti Crvenog krsta.
Jasna Avramović se i u ovom slučaju, sazanejmo od našeg izvora bliskog gradonačelnici, rukovodila ličnim interesima. Pored promena pravilnika i uslova javne nabavke, da utvrdi „gradivo“ i potvrdi odluku da će eskivirati Crveni krst (ako se prijavi) i narodni kazan prepustiti privatnoj ketering firmi, gradonačelnica je išla na „radni“ ručak u privatnoj režiji. Sastanak je, kako saznajemo, održan 15. aprila u jednom ugostiteljskom objektu u Mihajlovcu, a sa njom je bila i članica Gradskog veća Jasmina Vojinović „Ćuvikara“. Konačni dogovor tada je i postignut, a odluku o dodeli posla gradonačelnica je potpisala već 17. aprila.
Inače, firma iz Vrčina koja je dobila posao u vlasništvu je Žakline Tanasijević, koja je u bliskim odnosima sa jednim od državnih sekretara MUP-a Republike Srbije. Kako tvrdi naš izvor, gradonačelnica je ovaj posao dodelila očekujući političku podršku, s obzirom na najave o njenoj smeni sa funkcije.

J. Šešlak

4 thoughts on “GRADONAČELNICA DAJE NARODNI KAZAN U ZAMENU ZA FOTELJU

 • 1. maja 2018. at 21:35
  Permalink

  koooo jeee ovooooo

  Reply
 • 26. aprila 2018. at 09:24
  Permalink

  Ne prestaje sa malverzacijama i to samo iz licne koristi!

  Reply
 • 25. aprila 2018. at 17:54
  Permalink

  sve ovo što pišete ovde šaljite direktno vučiću, stefanoviću, brnabićki … i to sve u paketima, svaki put kad saznate za novu mahinaciju vi samo dodajte novi papir u sve teži i teži paket. kad je ne smene posle par paketa shvatićete da su ista sorta i da vrana vrani oči ne vadi. kakva je to stranka kobajagi borac protiv korupcije kad ovako korumpiranog skota drži na vlasti godinama?!

  Reply
 • 25. aprila 2018. at 17:05
  Permalink

  Ako ona ostane gradonačelnica posle juna meseca, što se mene tiče, SNS doviđenja, laku noć! Da podržavam kriminalca Jasnu Avramović? To nikako!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *