NARODNA BIBLIOTEKA OBELEŽILA 172 GODINE POSTOJANJA

Svečanom akademijom obeležen je Dan Narodne biblioteke Smederevo, a tokom nedelje ova ustanova kulture priređuje više različitih programa kojima podseća na svoje trajanje dugo 172 godine. I ovom prilikom istaknuto je da je svaka aktivnost podređena samo jednom, najvažnijem cilju, a to je afirmacija kulture čitanja i što većem obuhvatu čitalaca.

-Duša srpskog naroda nastala je u Hiladaru, gde je osnovana i prva biblioteka. Pisana reč se širila u vekovima koji dolaze sve do trenutka kada je i u Smederevu formirano čitalište. Burna istorija Srbije bila je i burna istorija bibliotekarstva koje danas živi kao jedna od najuređenijih oblasti kulturnog rada u zemlji – kazala je između ostalog Maja Ogarević, predsednik UO Narodne biblioteke Smederevo i dodala:

-Svi znamo da bi biblioteke bile samo police sa knjigama da nije bibliotekara. Svesnih važnosti svog posla, oni su ključari velikog blaga i lučonoše, oni su duša  biblioteke. Tek vođen njihovom znalačkom rukom čitalac može da uroni u blago biblioteke. Zato mi je drago što imam priliku da učestvujem u životu Narodne biblioteke Smederevo.

Direktorka, Marina Lazović podsetila je sa zadovoljstvom na brojke kojima Narodna biblioteka u Smederevu može da se pohvali.

-Poslujemo u 1500 kvadrata prostora namenski izgrađenog za biblioteku. Na sedam odeljenja imamo 300 000 bibliotečkih jedinica, upisujemo godišnje oko 8000 čitalaca, 200 više od toga bilo ih je u 2017. Dnevno, biblioteku poseti oko 500 korisnika, na godišnjem nivou bilo je to 104 711 poseta. Na čitanje je, u 2017, uzeto 157 279 publikacija. Nabavljene su 6442 nove knjige, a u 10 ogranaka u selima upisano je 1608 čitalaca prošle godine. Realizovali smo 197 kulturno – obrazovnih programa – navela je, između ostalog u svom obraćanju.

Tradicionalno, biblioteka je na svoj dan darivala one od kojih je tokom prethodne godine dobila najviše knjiga, a takođe su podeljene i diplome i zahvalnice za najaktivnije čitaoce na svim odeljenjima kao i u seoskim ograncima.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *