AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE LUKAMA: PROJEKAT “PROBUDI DUNAV”

Agencija za upravljanje lukama je u saradnji sa Razvojnim programom UN(UNDP)pokrenula projekat „Probudi Dunav“ koji ima za cilj razvoj domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu. Projekat će doprineti razvoju gradova ovog područja koji će biti ucrtani na turističku mapu Evrope, navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima.

-2017. godine je u nautičkoj sezoni bilo skoro 1000 pristajanja putničkih brodova, a zabeležili smo rast ukupnog broja pristajanja za 5%, u odnosu na 2016. godinu. Sve je više brodova sa jačom kategorizacijom i brojem zvezdica na našim pristaništima. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava, kada bi nautički turizam na Dunavu zaživeo u punom sjajuprocenjuje Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije, a navodi se u saopštenju.

Projekat „Probudi Dunav“ promoviše prirodno i kulturno nasleđe Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta i ogroman potencijal koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma donjeg Podunavlja. Cilj je da se budućim turistima koji se odluče na putovanje Dunavom ponudi skup znamenitosti i aktivnosti  u gradovima koji leže na obali reke i da se istakne njihova neraskidiva vezu i dalji potencijal.

Donje Podunavlje poznato je, a turistima interesantno, po Đerdapskoj klisuri, Srebrnom jezeru, Lepenskom Viru, ostacima Rimskog limesa, Golubačkoj i Smederevskoj tvrđavi, Viminacijumu, Tvrđavi Ram i brojnim manastirima.

Bliska saradnja partnera na projektu sa lokalnim samoupravama i upoznavanje lokalnog stanovništva sa mogućnostima koja se otvaraju razvojem nautičkog turizma na Dunavu olakšaće promociju i razvojdonjeg Podunavlja.

-Strategija razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji za period od 2015.-2025. godine predvidela je izgradnju 16 putničkih pristaništa za međunarodni saobraćaj. U razvoj pristanišne infrastrukture na Dunavu od 2016. do danas uloženo je 130 miliona dinara. Tim sredstvima obezbeđena je infrastruktura na šest putničkih pristaništa na Dunavu. Strategija predviđa da se do 2020. broj brodova povećava za 4% godišnje, ali se očekuje i veći rast. Putnička pristaništa u Smederevu i Kladovu dobila su u 2017. svoje operatere i moći će u ovoj nautičkoj sezoni da dočekaju prve kruzere i inostrane turiste. Početkom 2018. godine proglašeno je i putničko pristanište u Golupcu, na kojem je za Uskrs pristao prvi kruzer. Otvaranjem pristaništa u Kladovu stvaraju se uslovi za uvođenje linijskog saobraćaja sa Rumunijom, što predstavlja razvojnu šansu za ovu opštinu, posebno ako uzmemo u obzir da je vodni carinski prelaz kod Kladova zatvoren gotovo tri decenije. Agencija, u saradnji sa drugim, relevantnim institucijama, stvara uslove za još veći, dvocifreni rast u nautičkom turizmu. Smatramo da će uspešna realizacija projekta “Probudi Dunav“ doprineti tome da Srbija bude svrstana među lidere u Dunavskom regionu, kada je reč o nautičkom turizmu –  ističe Perović.

Iako je Dunav potencijalno najisplativiji saobraćajni pravac sa velikim potencijalom, nautički turizamu Srbiji prisutan je u mnogo manjem obimu nego u Evropi, utvrđeno je prilikom izrade projekta „Probudi Dunav“. Investicije u nautički turizam imaju veliku izvesnost isplativosti, što potvrđuje činjenica da on u ukupnim prihodima od turizma u razvijenim podunavskim zemljama učestvuje i do 30%. Stoga je neophodna promocija prirodnog bogatstva Podunavlja koja će, uz upoznavanje lokalnog stanovništva sa mogućnostima koja se otvaraju razvojem nautičkog turizma na Dunavu, omogućiti razvoj donjeg Podunavlja i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji, pokazuju istraživanja, navedeno je u saopštenju.

SDN

 

Comments are closed.