SMEDEREVSKA TVRĐAVA – OD PRESTONICE DO SPOMENIKA KULTURE

Povodom Dana Muzeju u Smederevu, u četvrtak, 12. aprila u 13 časova, biće priređeno svečano otvaranje nove osnovne postavke smederevskog muzeja „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“. Izložba će, kao stalna postavka, afirmisati kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta, saopštavaju iz ove ustanove.

Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj“ Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

-Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ je sastavni deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima – navodi Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja.

Postavka je realizovana zahvaljujući finasijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva. Pored toga kolektiv Muzeja veliku zahvalnost duguje mnogobrojnim saradnicima koji su pomogli i podelili sa nama svoju ljubav prema nasleđu i zajednici.

-Uvereni smo da će izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ biti podjednako značajna i interesantna kao i prethodna postavka muzeja koja je uspešno komunicirala sa publikom i odolevala vremenu više od četiri decenije – kaže direktorka.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *