SAOPŠTENJE FK SMEDEREVO 1924: KATASTROFALNO SUĐENJE

Povodom poslednje utakmice, koju je FK Smederevo 1924 odigralo sa Šumadijom iz Aranđelovca, i poraza od 3:1 na gostujućem terenu, iz ovog kluba oglasili su se saopštenjem za javnost koje u celosti prenosimo:

„Poštovanoj srpskoj fudbalskoj javnosti,

Do sada se FK Smederevo 1924 nije oglašavao, niti je imao nameru da to radi povodom nemilih događaja na nekim utakmicama našeg kluba, ali fudbalski praznik, koje je trebalo da bude, a nažalost se pretvorio u lošu predstavu još lošijih glumaca, i to pred, možda, i celih  2.000 svedoka, jednostavno nas je naterao da se oglasimo.

Kao što većina ljudi koji prate fudbal u Srbiji zna, FK Smederevo 1924 je sezonu završilo kao jesenji prvak sa 4 boda prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Potpunu reformu kluba koju je krenula da sprovodi nova uprava, koja je preuzela klub samo desetak dana pred početak prvenstva, podržali su i rezultati. Napravljen je moćan tim, povraćen u dobrom delu ugled kluba, okupljen je pul sponzora, reorganizovan sektor mlađih kategorija, vraćeni navijači na stadion, itd. Međutim, poslednji događaji na našim utakmicama su nas zapitali da li je sve to vredno truda i novca koji smo do sada uložili?!

FK Smederevo 1924 posle samo 5 odigranih kola zauzima četvrtu poziciju sa čak 4 boda zaostatka za vodećom ekipom. Šta se to desilo, kada imamo u vidu da je tim Smedereva znatno jači nego jesenas? Igrana su dva derbi susreta u kojima smo imali čak tri penala protiv nas i možda isto toliko i nedosuđenih. Sporne situacije sa prvog derbija na Zlatiboru koji je odložen na manje od jednog dana pre njegovog predviđenog odigravanja su bar bile na sajtu FSRZS tako da je bar fudbalska javnost mogla da ih vidi. Nažalost, sporne situacije sa drugog derbija u Aranđelovcu niko u Srbiji nije mogao da vidi, sem 2.000 svedoka, tog, za fudbal, jako sumornog dana. U četvrtom minutu utakmice jedno sramno simuliranje bez ikakvog kontakta, koje je kamera odaljila koliko god je to moguće, sudija utakmice Uroš Vuković je okarakterisao kao kazneni udarac i lakrdija je počela. Nastavljena je serijom sitnih odluka protiv Smederevo 1924 i opominjanjem igrača i klupe gostiju, sve dok nije kuolminiralo pokazivanjem ofsajd položaja u 44. minutu igrača Smedereva koji se sam stuštio ka golu protivnika na nekih 30 metara od gola od strane pomoćnog sudije Nebojše Savića iz Užica, istog čoveka koji je poništio regularan gol Smedereva pre samo nekoliko dana na utakmici protiv Poleta iz Ljubića?! U drugom poluvremenu igrači FK Smederevo 1924 su krenuli na sve ili ništa, i to je bio jedini deo korektnog suđenja, gde se rađala šansa za šansom pred golom Šumadije. Tako je bilo do gola koji je smanjio rezultat na 2:1 za domaćina. Tada opet nastupa pomenuti akter koji donosi niz odluka na štetu Smedereva (ne možete ih videti u izveštaju)  i stavlja tačku na ovaj susret dosuđujući i drugi kazneni udarac za još jedno simuliranje istog igrača Šumadije čime samo pokazuje svoju nameru koju je imao tog dana. Žalosno je bilo gledati nedoraslog aktera ovog fudbalskog spektakla, a još žalosnije slušati bivše sudije, koji su bili na tribinama, neki u svojstvu raznih kontrolora, neki u svojstvu gledaoca, kako nebulozno pokrivaju u svojoj okolini ovakve odluke izazivajući smeh u gledalištu. Ne želimo da verujemo u hvalisanje pojedinaca kako za ovo imaju podršku samog vrha sudijske organizacije, već se nadamo da će rukovodstvo FSRZS, predsednik sudijske organizacije FSRZS i komesar za suđenje Srpske lige Zapad dobro izanalizirati pomenute tvrdnje i  ovako važne utakmice dati mnogo kompetentnijim sudijama doraslim za ovakve utakmice, baš kao što je to bio slučaj kada su to obavljale sudije sa viših lista i gde nije bilo nikakvih problema.

FK Smederevo 1924, bez lažne skromnosti, kao najveći klub u ovom rangu takmičenja, kao bivši osvajač Kupa SCG i igranja 7 godina u evropskim takmičenjima, sigurno nije zaslužio da bude ponižen od strane nekih koji o tome mogu samo da sanjaju. Mi ćemo nastaviti sa našom misijom vraćanja FK Smederevo na staze uspeha u nadi da nećemo imati nefudbalskih prepreka na našem putu, a da to bude tako, to očekujemo od Vas pomenuta gospodo iz rukovodstva FSRZS.

Sportski pozdrav“