ЈАСНИНА ПОЛИТИКА: ВАЖНИЈЕ ПАРЕ ОД ЉУДИ

Своју намеру из јануара прошле године, да посао Народне кухиње одузме Црвеном крсту и додели приватној фирми, градоначелница Јасна Аврамовић, по свему судећи, успеће да спроведе ове године. Тако ће корисницима који на то имају право, бесплатне оброке убудуће делити покретна кухиња из Врчина, сазнају „Смедеревске новине“, а акценат је, уместо на квалитету намирница – на амбалажи.
„Припрема терена“ за то је већ обављена изменом Правилника о финансирању, начину рада и условима за остваривање права на бесплатан оброк, а расписна је и јавна набавка, са прецизно дефинисаним условима за учеснике у поступку. Један детаљ посебно дисквалификује локалну хуманитарну организацију, а то је захтев да храна мора да буде „херметички упакована у посуде за једнократну употребу“, али, иде на руку приватној фирми већ виђеној за овај посао, која ради на принципу кетеринга.
Из правилника је тако потпуно избрисана табела са јеловником за сваки дан у недељи, мада је наведено да тај садржај понуђач мора да достави у конкурсној документацији. Додуше, као обавезан део оброка наведена је количина од 50 грама меса и пола литра куване хране, који морају бити у тачно захтеваној амбалажи, и упакована векна хлеба од 300 грама. Уз то, корисници би требало да добијају и по 150 грама салате уз јела уз која се она „уобичајено служи“, што значи да би се овај део, иако обавезан, лако могао избећи.
Такође, у измењеном Правилнику више нема тачака које се односе на хигијенско-санитарне услове које пунктови на којима се дели храна морају да испуњавају. Тако ни дистрибутивни пункт у граду више не мора да има просторију за поделу оброка, као ни просторију у којој ће корисници на лицу места моћи да конзумирају храну. Из тога је јасно да је расписивање јавне набавке чиста формалност, те да су услови за конкурс циљано бирани и „наштимовани“ тако да одговарају само једном понуђачу.
Занимљиво је да се након измена које су усвојене, из Правилника изгубио и део који се односи на финансије, па тако фирма која добије посао Народне кухиње неће морати да утрошена средства оправда прегледом трошкова са уговорима, фактурама о набавци добара и извршеним услугама, јер је тај део потпуно избачен, већ ће локална самоуправа новац да пребацује само на основу списка корисника са бројем стварно издатих оброка. А средства која су намењена за рад Народне кухиње нису мала, само прошле године из градског буџета издвојено је више од 17 милиона динара без ПДВ-а.

Ј. Шешлак

Comments are closed.