I U SMEDEREVU ELEKTRONSKA PRIJAVA ZA RODITELJSKI DODATAK

Roditelji novorođenih beba u Smederevu od prošle nedelje imaju mogućnost elektronske prijave za roditeljski dodatak već u porodilištu, saopšteno je iz Vlade Srbije. Ova funkcija „na klik“ omogućena je putem informacionog sistema „Bebo, dobro došla na svet“, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem, a koristi se i u porodilištima u Leskovcu, Zrenjaninu, Loznici i Beogradu. U narednoj fazi, najavljeno je, biće omogućena i u Pančevu i Vršcu.
Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 90 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.
Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ pušten je u rad u aprilu 2016. godine.
Prijava za roditeljski dodatak veoma je jednostavna i oduzima svega nekoliko minuta vremena, objašnjava se u saopštenju. Nakon što se majka, koja je državljanin Srbije sa prebivalištem u Smederevu, u porodilištu izjasni da želi da svoje dete prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta.
Putem usluge do sada je prijavljeno više od 93.000 beba, a roditelji su u više od 83.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.
Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja, navodi se u saopštenju.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *