СЛУЧАЈ „ПАЛАНКА“: ПОДРШКА ВУЧИЋУ И СНС РАСТЕ ИЗ ДАНА У ДАН

Победа Српске напредне странке у Смедеревској Паланци, према речима председника Александра Вучића, дешава се једном у животу. Напредњаци су са 15.747 гласова освојили 37 од 49 мандата.

Име Вучића, који због државничких обавеза није посетио Паланку, било је на изборној листи и свакако је утицало на одзив народа. Међутим, овај чудесни резултат многе је оставио у неверици, а Вучића учинио поносним, што је у личном обраћању активистима и симпатизерима и рекао.

Српска напредна странка је 2016. године на локалним изборима у Смедеревској Паланци имала подршку 44.41 одсто (11.091) гласача. Тада је то било судбоносно, референдумско питање. Народ је гласао против Радослава Милојичића Кене, који је ову општину, за осам година аутократске владавине, направио најнеразвијенијом и најзадуженијом у Србији.

На председничким изборима 2017. године, подршку Вучићу у овој подунавској општини пружило је 59.12 одсто (12.631) гласача. Паланка је на овим изборима СНС подржала са историјских 78 одсто, после примене Донтовог (Д’Хонт) система, узнапомену да је још три изборне листе прешло цензус. Чудесних 66.4 без Донта.

Разлика од 3.106 гласова резултат је озбиљног рада. Не обећања, него пројеката чија је реализација започела – и завршиће се. А онда следе нови. Према речима председника Извршног одбора СНС Дарка Глишића, двотрећинском подршком СНС Паланчани су показали да не желе да слушају „бесмислице, глупости и увреде“, као и да више не пролази „политика празних обећања“.

– Обећања да ће падати златна киша само ако они добију поверење грађана више не пролази. Та „тра ла ла политика“ ништа добро није донела грађанима, већ само онима који су је спроводили и обогатили преко ноћи, а Србију уништили. Данас би да опет преваре грађане и да се поново примакну касама које су у свакој општини све пуније, рекао је Глишић.

Охрабрује његова изјава да „у СНС-у нема вечито заслужних и оних који живе од старе славе, већ само оних који могу да преузму терет обавеза и да постигну резултате“.

Глишић и потпредседник ИО СНС Бранко Маловић, који је и координатор ове странке за Подунавски и Јужнобанатски регион, ових дана обићи ће радове на бројним градилиштима у Паланци. Време је за рад, не за хвалоспеве.

Са друге стране, Демократска странка, чији је председник Извршног одбора од СНС и у свом родном Глибовцу изгубио на обе гласачке кутије, на овим локалним изборима добила је подршку 2.303 гласача (9.7 %) и освојила 5 мандата.

На прошлим локалним изборима, 2016. године, упркос погубној политици по Паланку, добили су 12 одборника. Пад од 60 одсто наставак је лошег тренда ове странке која је на београдским изборима освојила само 2.2 одсто.

Оправдање да је то био Београд, а да су у другим деловима Србије „јаки“ губи смисао. Јер, ако народни посланик и председник ИО ДС Кена изгуби у свом селу, а у општини бива „поништен“, чињеница је која се не може занемарити.

Резултат краткотрајно замишљене странке Вука НАТО Поздерца Јеремића, иако изнад цензуса за пар десетина гласова, далеко је од њихових најава. А још даље од оног како се представљају на луксембуршкој телевизији са америчким капиталом Н1 и другим медијима којима је душевна храна и једина тематика да развијену Србију представљају у ружном светлу.

Нешто су добили, а нешто купили, тек то је 1.287 гласова од 23.738 изашлих бирача за Јеремића који се окружио некада Кениним криминалцима и батинашима.

Александар Чупић/Јовица Шешлак

Comments are closed.